Záchranáři v Pardubicích trénují postup při teroristickém útoku

19. říjen 2017

Ještě dnes budou Pardubice nacvičovat spolupráci bezpečnostních a záchranných složek při fiktivním teroristickém útoku výbušninami a nervovou látkou sarin. Jejich sehranost a připravenost už prověřila první část, kdy hasiči evakuovaly několik stovek dětí z tzv. ohrožené zóny.

Nazout boty, obléct bundu a rychle opustit školu. Evakuací osmi stovek dětí začalo tuto středu v Pardubicích třídenní protiteroristické cvičení. Jeho námětem je simulovaný útok výbušninami a nervovou látkou Sarin v areálu pardubické univerzity. Z jejího okolí proto museli hasiči rozvážet ohrožené děti do bezpečí, tedy evakuačních středisek, která pro potřeby taktického cvičení aktivoval magistrát.

„Evakuace se týká i nejmenších dětí, například i dvouletých,“ říká ředitelka mateřské školy Pastelka Jana Bakešová. Zásahové složky odvezly ze zóny ohrožení malé děti do jednoho z evakuačních středisek.

„Aktivován byl krizový štáb Statutárního města Pardubic, který evakuaci organizačně zajišťuje, byl aktivován hasičský záchranný sbor, protože pro evakuaci malých dětí využíváme autobus hasičského záchranného sboru a městská policie,“ vysvětluje Jiří Kyncl z oddělení krizového řízení magistrátu.

V tělocvičně jsou pro děti připraveny desítky lehátek a spacích pytlů

V tělocvičně, kam byly děti převezeny, pro ně bylo připraveno několik desítek lehátek a spacích pytlů. „Město koupilo v předchozích letech asi 200 lehátek a stejný počet spacích pytlů, takže jsme schopni děti okamžitě ubytovat,“ popisuje dočasné vybavení tělocvičny Jiří Kyncl.

Podle Kyncla mají Pardubice v případě mimořádné události dostatek evakuačních středisek. „Když se bavíme o místech nouzového ubytování, tak máme toto zřízeno v každém školském zařízení, které je zřizováno městem, takže kapacity jsou okolo tisícovky lidí. Myslím, že to je v tuto chvíli dostatečné.“

„Je to dobře, že se to zkouší a že člověk potom ví, co ho čeká,“ přidává učitelka Alena Vavřinová ve chvíli, kdy podle scénáře taktického cvičení v univerzitním kampusu zasahují policisté, hasiči a záchranáři. Při fiktivní explozi dodávky s výbušninami unikl do okolí nervový plyn sarin a na místě je několik zraněných.

Dnes dopoledne v části polabinského univerzitního kampusu budou figuranti a zasahující policejní i hasičské jednotky ve cvičení pokračovat. Do cvičení se dnes zapojí i několik studentů. Po dobu akce bude uzavřený vnitřní prostor mezi prvním a druhým pavilonem studentských kolejí, omezení potrvá zhruba do dnešního poledne.

autor: wol
Spustit audio