Začíná sezóna plísní na rajčatech a okurkách. Pomůže měď nebo šalvějový výluh

23. květen 2023

Proměnlivé a teplejší květnové počasí nahrává plísním. Zahrádkáře trápí nejvíc plíseň bramborová, která parazituje hlavně na rajčatech a okurkách. Objevuje se na listech zespodu, proto je nutný postřik na spodní straně listů. Dokáže zlikvidovat celé porosty rajčat i okurek.

„Jiný druh plísně si na lícové straně tykvovitých můžete přinést už z obchodu. Jedná se o padlí, což je také nepříjemná plíseň, která se obtížně likviduje. Tahle plíseň se objevuje na povrchu listů okurek, dýní nebo cuket. Pokud ji uvidíte na jednom listu, utrhněte ho. Ale je to alarm, že je čas na postřik,“ vysvětluje zahradník František Hlubocký.

Osvědčené i nejnovější postřiky  

Největší trápení je podle zahradníka Hlubockého s plísní bramborovou. Obdobná plíseň trápí i cibuli a česnek. Mezi osvědčené přípravky patří Champion. Novější Ortiva je vhodná jak na plíseň bramborovou, tak na padlí, je širokospektrální. Důležité je postříkat rostlinu ze všech stran, aby zapůsobila jak na plíseň bramborovou, tak na padlí.

Čtěte také

„Nejnovějšímu přípravku se říká lidově tekutá měď a jedná se o Inporo Flowbrix. Základem je měď, což je účinný protiplísňový přípravek, který se dá se použít i preventivně, což u těch předchozích úplně neplatí. Ty by se měly použít nejlépe dva dny před infekcí, což se ale těžko pozná, proto doporučuji začít s postřikem právě v těchto dnech. Jakmile se infekce rozjede, velmi těžko se jí zbavíte,“ varuje zahradník.

Šalvějový výluh jako prevence bez chemie

Léčivá šalvěj má také protiplísňové účinky. Udělejte si výluh. Listy natrhejte a zalijte teplou vodou, podobně jako když si děláte bylinkový čaj - hrst bylin na  litr vody. Nechte dva až tři dny louhovat a potom preventivně sazenice zeleniny stříkejte. Napadané rostliny sice nevyléčí, ale preventivně podle Františka Hlubockého dobře zapůsobí.

Jak si jednoduše vyrobit skvělé hnojivo? Poslechněte si rady na výrobu jíchu z kopřiv!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.