Zákaz venčení psů. Cedule, která mate pejskaře

20. srpen 2015

"Zákaz venčení psů," říká nová značka na Smetanově náměstí v centru Pardubic. Na místě jsou přitom speciální koše, kam majitelé psů mohou vyhazovat psí exkrementy a cedule jsou pouze na dvou stranách náměstí.

Redaktor Josef Ženatý se na náměstí vypravil a zjistil, že ani starosta prvního městského obvodu vlastně neví, proč tam značka je.

Co přesně to venčení znamená?

Můžu jít se psem na vodítku přes toto náměstí? Odpovídá starosta prvního městského obvodu Jaroslav Menšík: „Zákaz volného pobíhání platí v podstatě na celém území města. Jestliže tady někdo půjde a bude mít psa na vodítku, tak může.“

Nebylo by tedy lepší ceduli nějak změnit, aby nebyla vykládaná tak, že na náměstí mají psi vstup zakázán?

„Výklad té cedulky trochu mate. Tato cedulka je tady dlouhodobě a během tohoto rozhovoru uvažuji, že ji nechám odstranit,“ doplňuje Menšík.

Cedule zde ale historicky asi nebude, protože na jedné straně je už na pohled nová a druhé straně je i čerstvě zakopaný sloupek. Cedulka je pouze ze strany od divadla a směrem od Chrudimky. Ze strany od náměstí Republiky a od Karloviny cedulka není.

Lenka Uskobová z městské policie přidává k situaci vlastní stanovisko: „Já bych se nechtěla vyjadřovat k tomu, jak si městská policie vykládá značku. Městská policie řeší majitele pejsků za to, jestli jsou psi v té dané lokalitě na volno nebo ne. Od začátku roku jsme řešili 305 těchto událostí, z toho 60 událostí bylo řešeno blokovou pokutou a zbytek byl strážníky řešen domluvou.“

Zákazové cedule zmizí


Městský obvod vyřešil situaci ihned po natáčení Českého rozhlasu. Do druhého dne cedule z náměstí skutečně nechal odstranit.

„Beru to jako impuls. Na 99 procent nechám ty cedulky odstranit,“ zakončuje starosta obvodu Jaroslav Menšík.

Nové místo, kde mohou lidé psy venčit na volno, otevřeli před pár dny na Dubině konkrétně na křižovatce ulice Na Drážce a Blahoutova.

autor: zen
Spustit audio