Zámeček s pivovarem Semín

26. červenec 2012

V prvním díle pořadu Pozor, padá omítka se vydáme do Semína, který ukrývá unikátní stavbu pivovaru z konce 17. století se zámečkem.

Někdy ve 14. a 15. století stávala v Semíně tvrz, ale dneska bychym z ní nic nenašli. O zámku v Semíně mluvíme od 16. století, kdy zde nacházíme nevýraznou barokní stavbu. V roce 1691 byl do zámečku vestavěn pivovar, ve kterém se pivo vařilo více než 200 let. Jedním ze zdejších sládků byl otec známého architekta Josefa Gočára, který se zde také narodil. Dodnes má Gočár na boční straně zámečku (veřejnosti nepřístupnou) pamětní desku. Posledním sládkem a majitelem pivovaru v Semíně byl Jindřich Dvořák, který byl nucen z ekonomickýcvh důvodů provoz uzavřít v roce 1926. Prostor pivovaru a jeho rozsáhlá sklepení sloužila dále jako velkosklad pro pardubický a chrudimský pivovar. Pak začal zámek sloužit pro bydlení, i když postupně chátral.

Dodnes je v semínském pivovaru zachován velký počet hodnotných detailů i zbytky pivovarské technologie - hlavně takzvaný hvozdový valach, na kterém se sušil slad. Podobné zařízení bychom u nás našli jen v Plzni a u Fleků! Semínský pivovar se zámečkem je utajeným skvostem našeho kraje, proto zamrzí jeho současný - neutěšený stav. Jaké jsou příčiny jeho devastace? Má tento památkově chráněný objekt šanci na přežití? A jaké jsou možnosti jeho případného využití? Odpovědi uslyšíte v prvním díle našeho seriálu, který připravují autor pořadu Tomáš Klement, stavební historik František Václavík a herečka Olina Vetešníková.

Semínský zámek s pivovarem - unikátní hvozdový valach

V příštím vydání pořadu Pozor, padá omítka se vydáme do vesničky Lipka v Železných horách, která spadá k Hornímu Bradlu. Zde bychom našli ojedinělou stavbu památkově chráněného zámečku, který vyrostl na základech bývalé tvrze. Původně renesanční zámeček po roce 1989 mnohokrát změnil majitele, byl nákladně rekonstruován, ale poslední roky chátrá a na svoje využití čeká. Pořad si nalaďte buď v úterý 5.7. v 17:10 nebo v neděli v 17:30 na Čro Pardubice.

Zámeček Lipka

Zvětšit mapu
Spustit audio