Zánět zvukovodu dokáže zkazit letní dovolenou. Sami ho nevyléčíte, varuje lékař

13. červenec 2021

Problémy s ušima jsou v létě velmi časté. Je to dané prázdninovým koupáním a potápěním. Když voda nateče do zvukovodu, dojde společně s ušním mazem k jeho ucpání. Lidé pak přicházejí na ORL s tím, že neslyší.

„Pomoc je v takovém případě velmi jednoduchá. Ušní maz lze odstranit výplachem. Ale pouze u lékaře. Pokud je totiž výplach špatně nasměrován, může protrhnout bubínek, takže žádné laické výplachy rozhodně nedoporučuju,“ říká přednosta ORL kliniky Pardubické nemocnice Jan Vodička.

Nesnesitelná bolest

Při koupání se může do ucha dostat i nečistota, která vede k zánětu zvukovodu. A to je další velmi časté onemocnění ucha v letním období. 

„Zánět zvukovodu provází urputná bolest, ale většinou se obejde bez výtoku a pacient dobře slyší. Zánět léčíme aplikací kapek s antibiotiky a kortikoidy. Na štěstí toto onemocnění v naprosté většině brzy ustoupí. Ale je skutečně velmi bolestivé, hlavně v noci je až nesnesitelné,“ varuje lékař.

Uchošťoury do ucha nepatří

Podle přednosty ORL kliniky Jana Vodičky není nezbytně nutné špunty z uší pravidelně lékařsky odstraňovat. Důležitá je ušní hygiena, která rozhodně nespočívá ve šťourání se uchošťourem v uchu.

Aplikujte např. olivový olej do zvukovodu, propláchnutí tímto způsobem je ideální. Dají se také koupit kapky, které jsou založené na olejové bázi. 

„Co se týká uchošťourů, lidem je to asi příjemné, různě se šťourat v uchu, ale je to opravdu špatně. Většina pacientů, které následně ošetřujeme, si totiž zacpou ten maz ještě hlouběji. Věřme našemu tělu, které se umí bránit přirozeně.  Jak kůže v uchu roste, automaticky vytlačuje maz ven. A pokud uchošťourem zase maz pravidelně cpeme nazpátek, je logické, že se tam hromadí. A výplach v takovém případě je náročný,“ uzavírá MUDr. Jan Vodička.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.