Oslaďte si krásně život! Tvarohové noky s jahodovou omáčkou se vám budou doslova rozplývat na jazyku
Na ovocné knedlíky je nejsnazší jít s tvarohovým těstem. To vyžaduje jen několik surovin, je hotové za pár minut a pracuje se s ním v pohodě - čili nebudete muset volat antikonfliktní tým a snadno spolu najdete společnou řeč.
Víte, že ovocné knedlíky nejsou výhradně českou a moravskou záležitostí? Pochutnáte si na nich také v Rakousku, Maďarsku, i v Německu. Mají ale své odlišnosti co se týče těsta a posypu.
- 500 g jahod
- lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- citrónová kůra
- meduňka nebo máta na ozdobení
- sůl
Těsta můžeme použít různá. Od kynutých, přes tvarohové, žemlové, krupicové, někdy i odpalované, až po bramborové.
Podle druhu těsta, ale i podle chuti, se pak volí i závěrečné doplnění sladkým posypem. Tedy zejména cukrem, který je převážně moučkový. Ale může být ve spojení se skořicí i jemně krupicový. Někdo má rád strouhanku, někdo drcené sladké máslové sušenky nebo piškoty. Výborný je i strouhaný perník.
Ale pokud chcete změnu, zkuste mleté ořechy, kokos, nebo mandle.
Postup:
Jahody nahrubo nakrájejte (několik si nechte na ozdobení). V kastrolu zahřejte máslo, vsypte cukr a nechte ho rozpustit. Pak přidejte jahody a nechte je asi 5 minut probublávat. Můžete přidat i lžíci medu a dl pomerančové šťávy.
Noky:
V míse promíchejte tvaroh, vejce, mouku, trochu nastrouhané citronové kůry a špetku soli. Ze vzniklého těsta vytvarujte 2,5 cm široký váleček, který rozdělte na stejné menší dílky - noky. Zavařujte je do vroucí osolené vody, rychle přiveďte k varu, ztlumte plamen a pomalu vařte, až vyplavou na povrch. Vyberte je děrovanou naběračkou (nebo slijte přes cedník) a hned podávejte s rozvařenými jahodami. Porce ozdobte překrojenými jahodami a lístky čerstvé meduňky či máty.
Dobrou chuť!
Související
-
Zkuste slané jahody. Recept od Radka Pálky vás překvapí, ale při velkém vedru jistě krásně osvěží
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
-
Jahody jsou ovoce královské a ovoce lásky. Čas na tvarohové knedlíčky s omáčkou z jahod je tu
Krásu, vůni a chuť skvostných jahodových plodů bychom mohli opěvat donekonečna. Jen botanik ale ví, že skutečnými plody jahody jsou mrňavá zrníčka - nažky na povrchu.
-
Máte jich tolik, že už nevíte co s nimi? Zkuste pikantní jahodové čatní s krůtími rolkami
Jahody jsou bezesporu nejoblíbenější ovoce v našich zahradách. Šťavnaté a sladké plody milují děti i dospělí a to hlavně pro jejich lahodnou chuť a aroma.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.