Zase poslední. Do Pardubického kraje přijelo nejméně turistů v ČR

7. únor 2019 11:40

V Pardubickém kraji přenocovalo meziročně o procento méně turistů. V hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo 463 700 lidí. V ostatních krajích návštěvnost ubytovacích zařízení vzrostla. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

V Pardubickém kraji bylo nejméně nocležníků v ČR a v celostátní statistice je kraj na konci žebříčku. V poslední čtvrtině roku v kraji nocovalo 79 200 hostů, proti stejnému období předloňského roku jde o pokles 6,9 procenta.

Lidé strávili v hotelích méně než tři noci, statistika byla stejná u domácích i zahraničních hostů. Pokles počtu hostů v kraji byl vyšší u zahraniční klientely než u české.

Turistický boom na Dolní Moravě: čekání na cyklostezku a nová policejní služebna

Nová policejní služebna na Dolní Moravě

Dolní Morava se potýká s velkým náporem dopravy. Chodci, cyklisté a stovky aut se potkávají na několikakilometrové úzké silnici třetí třídy, která na takový provoz není stavěná. Obec proto už několik let plánuje stavbu chodníku a cyklostezky. Obec teď navíc otevřela vlastní policejní služebnu.

Pardubické hejtmanství prostřednictvím Destinační společnosti Východní Čechy léta investuje do propagace turistických atraktivit kraje. „Snažíme se nabízet tyto poznávací cesty celému spektru novinářů, které může oslovovat zájemce o cestování,“ řekl krajský radní René Živný (Koalice pro Pardubický kraj).

I přes horší loňské statistiky jsou hotely, které menší zájem hostů nepocítily. „Máme stálou klientelu, víkendové hosty, cizinci nejezdí jen do Prahy. Objedou Mikulov, Litomyšl, Olomouc. V Litomyšli se pořád něco děje," řekl například majitel penzionu Gustav Kraus.

Celostátní statistika naopak vykazuje růst. V českých hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo rekordních 21,3 milionu hostů, což bylo o 6,4 procenta více než v roce 2017. Počet domácích a zahraničních hostů byl téměř stejný. Nejvíc turisté navštěvovali Prahu a Jihomoravský kraj.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související