Turistický boom na Dolní Moravě: čekání na cyklostezku a nová policejní služebna

18. červenec 2018 09:50

Dolní Morava se potýká s velkým náporem dopravy. Chodci, cyklisté a stovky aut se potkávají na několikakilometrové úzké silnici třetí třídy, která na takový provoz není stavěná. Obec proto už několik let plánuje stavbu chodníku a cyklostezky. Obec teď navíc otevřela vlastní policejní služebnu.

Stavbu cyklostezky komplikují výkupy pozemků. Zatím má obec vykoupených přibližně 13 pozemků, což je zhruba třetina potřebných.

Čím je Dolní Morava turisticky navštěvovanější, tím dražší jsou pozemky a tak chce radnice jednat rychle, aby nebyla cena parcel nad její možnosti.

Cyklopěší stezka

Stezka je plánovaná jako pruh asfaltu, který bude označený jako stezka pro pěší i cyklisty, říká Richard Novák. „Bylo uvažováno jak o chodníku, tak o cyklostezce, ten chodník vzhledem k zimní údržbě a k té kapacitě by dostačoval maximálně na ty pěšáky, ale je tu problém s tím, že komunikace III. třídy není tak široká na tu frekvenci dopravy.“

Z oblasti se stala turisticky nejatraktivnější destinace Pardubického kraje a denně tam míří tisíce lidí. Na to obec nebyla připravená.

Za celou situaci „může“ Pardubický kraj, který z Dolní Moravy udělal turistickou oblast. I sám hejtman Martin Netolický z ČSSD připouští, že tak rychlý rozvoj ani on sám nečekal. „My se snažíme obci pomáhat i třeba s opravou, rekonstrukcí místních komunikací. Možnosti obce samotné prostřednictvím jejich rozpočtu jsou velmi omezené. Proto se Pardubický kraj snaží dlouhodobě tím, jak se Dolní Morava rozvíjí, tak je nezbytné obci samotné pomáhat.“

Nová policejní služebna

Se sílícím turistickým ruchem se několikanásobně zvedl i počet přestupků, které policie musí řešit. V roce 2015 jich bylo 31, o dva roky později už 223. Většina z nich souvisela s dopravou. Aktuálně by se měla dopravní situace na Dolní Moravě zklidnit, tento týden totiž otevřela státní policie novou služebnu.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související