Závory na parkovišti u Albertu nesmí dolů, tvrdí magistrát

7. únor 2017

Majitel parkoviště naproti pardubickému nádraží namontoval na příjezdové cesty závory. Spuštěné by měly být v nočních hodinách. Vlastníci se tak snaží zabránit tomu, aby lidé plochu využívali jako odstavné parkoviště. Má to ale jeden háček - podle pardubických úředníků není možné cestu blokovat a závory jít dolů nesmí.

Parkoviště u hypermarketu patří společnosti Saller group, její mluvčí opatření zdůvodnila tak, že se firma bude závorami snažit regulovat parkování. Řidiči tam prý běžně parkují třeba i celý den. Majitelům vadí, že pak zabírají místo pro zákazníky obchodního centra.

Závory byly na parkoviště OC instalovány z důvodu regulace parkování. Důvodem je stání řidičů, kteří na místě parkují několik hodin, někdy i mnohem déle, potom tam není místo pro naše zákazníky.
Barbora Součková, Saller Group

Přesnou dobu, po kterou by měla být parkovací plocha uzavřená, firma zatím neuvedla. Domlouvala se na ní ale se zástupci řetězce a také provozovateli obchodů v areálu tak, aby závory nenarušily fungování těchto podniků.

"V současné době závory prozatím spuštěné nejsou, o termínu spuštění se zatím jedná. Vzhledem k faktu, že závory slouží opravdu pouze k regulaci parkování, nebude se jednat o zpoplatněnou službu, parkování bude pro naše zákazníky zcela zdarma. Závory budou spuštěny každý den po zavírací době všech nájemců v obchodním centru, včetně nájemce McDonald´s a znovu otevřeny budou v brzkých ranních hodinách před otevírací dobou nájemců v obchodním centru," vysvětlila Barbora Součková ze Saller Group.

Čtěte také

V průběhu dne zákazník změnu nepozná, potíže ale můžou mít řidiči, kteří budou chtít zaparkovat nebo odjet v noci. Přesnou dobu sice majitelé parkoviště neuvedli, nájemce už ale na změnu upozornili.

„Informace ze strany Aholdu je taková, že závory se budou zavírat zhruba o půl druhé v noci a budou se otevírat o půl šesté ráno. Z našeho pohledu a v rámci našeho provozu nás to nijak neohrozí,“ říká provozovatel bowlingové restaurace v přízemí obchodního centra Adam Vondráček.

Závora na parkovišti u hypermarketu Albert v Pardubicích

Podle pardubického magistrátu závory na parkovišti nemají co dělat. Případ teď řeší odbor dopravy prvního obvodu.

„Není to v žádném případě možné, protože pokud vlastník uzavře přístup na parkoviště v nočních hodinách, jednalo by se o omezení příjezdu na veřejnou účelovou komunikaci. Byla by tak naplněna skutková podstata správního deliktu,“ vysvětluje Hana Pechmanová z odboru dopravy prvního pardubického obvodu.

Parkoviště s kapacitou 400 míst často využívají lidé, kteří cestují dál do práce vlakem. Omezený přístup v podobě závor ale povolený není, říká Hana Pechmanová: „Závora by tam v současné době umístěna neměla, protože se jedná o veřejně přístupnou účelovou komunikaci, není vydáno žádné povolení, které by umožňovalo tam závoru umístit.“

Pokud by firma skutečně začala závory používat a úředníci doloží, že cestu blokuje, hrozila by majitelům parkoviště v krajním případě až půlmilionová pokuta.

autor: kop
Spustit audio