Zázračné peří se vrací do našich ložnic. Lidé ale neumí peřiny větrat

17. leden 2018

Dobře se vyspat by chtěl každý z nás. Pečlivě bychom měli vybírat nejen matraci, ale i lůžkoviny. Alergici většinou sáhnou po dekách a polštářích s dutým vláknem. Tou nejkvalitnější výplní je však prachové husí peří. Investice do něj se vyplatí, vydrží 20 až 30 let.

Lidé se vracejí k péřovým duchnám už jen proto, že lépe odvádějí pot z těla a nestudí. V lůžkovinách z kvalitního prachového peří je váš organismus  vystaven takzvanému suchému teplu, čímž se zlepšuje krevní oběh, sníží se napětí svalů a odstraní bolesti svalů, šlach a kloubů.

Peří stárne používáním, ne věkem

Stává se, že někdo podědí peřiny po rodičích, nebo prarodičích a chce je hned vyhodit ze strachu, že už po těch dlouhých letech nebudou správně plnit funkci.  Ale ne vždy je k tomu důvod. „V každé čistírně vám dnes řeknou, zda se dá s původní náplní dál pracovat, to znamená vyčistit ji a zbavit všech parazitů, nebo jestli je nutná kompletní výměna. Hodně záleží na frekvenci používání péřových lůžkovin, ne na stáří,“ upřesňuje Tomáš Štěrovský.

Husí peří je kvalitnější než slepičí. Je jemnější a není placaté

Speciální čistící stroj funguje na jednoduchém principu a celý proces zvládne do 30 minut. Proud vzduchu odstraní přes jemná síta prach a ostatní odpad z peří.

Jak se dobře vyspat? Vymažte nespavost ze svého života

spánek, postel

Bez spánku nemůžeme žít. Stejně jako nevydržíme bez jídla a pití. Nedostatek kvalitního spánku zhoršuje naši paměť, narušuje logické i motorické funkce, brání odbourávání toxických látek. Má vliv i na imunitu. Jak se dobře vyspat poradil v rozhlasové Radioporadně klinický psycholog Jan Bažant.

Potom se vpustí pára, která pod tlakem na krátkou dobu vytvoří teplotu asi 200°C, potřebnou k likvidaci roztočů a jiných bakterií obsažených v peří. Následuje vysušení stejným způsobem jako počáteční odprašování, jen s tím rozdílem, že vzduch je ohříván přes topnou spirálu.

Péřové bundy, kabáty a spací pytle dejte raději do klasické čistírny na oděvy. „Stane se, že někdy k nám zákazník přinese péřový kabát v domnění, že mu ho vrátíme komplet vyčištěný a jako nový. Musím podotknout, že v takovém případě bychom museli kabát, nebo bundu rozpárat, vyndat náplň a sólo ji vyčistit. Potom zase zandat a zašít. Samozřejmě už nikdy by to nemělo původní tvar,“ usmívá se pan Tomáš.

Husa drží lépe, než slepice

„Už v každém větším městě dnes najdete sběrná místa. K nám můžete přinést ručně drané husí peří, nebo nahrubo nasekané slepičí. Přijímáme obojí, ale u té slepice jsou brka dlouhá 2-3cm a v sypkovině je to pak na dotek samozřejmě hodně znát. Navíc slepičí peří je placatější, takže peřina pak tolik nedrží tvar.“

4 tipy, aby peří vydrželo

  • Nevětrat zásadně na přímém slunci, ale pověsit do průvanu ve stínu
  • Neskladovat ve vakuových pytlech, ale v klasickém dřevěném peřiňáku
  • Neprat v pračce, ale donést do čistírny peří
  • Na dekách není vhodné dlouhodobě sedět
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související