Zdravé domácí pralinky v podobě výborných švestkových kuliček udělala Eva Uhlířová z Brna

Porota Pochoutkového roku byla nadšená ze švestkových kuliček Evy Uhlířové z Brna. Jsou zdravé a navíc vynikající. Vzniknou totiž z mletých sušených švestek a jsou bez mouky. Když si je dáte, rozplynou se vám na jazyku jako povidlová pralinka. Jsou rychle připravené a ještě rychleji mizí.

Švestkové kuličky

Ingredience:

500 g vypeckovaných sušených švestek

2 sáčky vanilkového cukru

2 panáky rumu (dle chuti)

600 g mletých vlašských ořechů (podle potřeby do kuliček + na obalení)

Postup:

Švestky umeleme na masovém mlýnku, přisypeme vanilkové cukry a zalijeme rumem. Nakonec přimícháme v mixéru namleté vlašské ořechy. Množství ořechů je individuální, směs musí být tuhá tak, aby se daly vytvarovat kuličky. Ty potom obalíme ve zbytku mletých ořechů.

Eva Uhlířová

Přivítala nás s úsměvem a radostným očekáváním. V předsíni nás vítaly i velké divadelní loutky, které kdysi vytvářel její manžel. Na stole byl připravený skořicový pletenec, trubičky se sněhovým krémem a na sporáku se hřál výborný bramborový guláš.

Recept na švestkové kuličky si kdysi paní Uhlířová opsala z jednoho časopisu. V předpisu tehdy byly i žloutky a množství cukru. To vynechala a vytvořila si tak svou zdravou verzi švestkových kuliček. Dělává je třeba na vánoce, dají se připravit i na poslední chvíli.

Paní Eva Uhlířová a Patrik Rozehnal