Železné hory očima amatérských fotografů: Kniha plná čarovných inspirací pro výlet

7. prosinec 2022

Pokud patříte mezi obdivovatele fotografií české krajiny, jistě vám neunikla edice Česko z nebe. V Pardubickém kraji už je takto knižně zpracovaná většina okresů. Na jaro se chystá z nebe focená Moravská Třebová a Přelouč.

Nakladatelství CBS dává šanci i amatérským fotografům, které si vyhledává na internetu. Z jejich snímků nedávno vznikly například Čarovné Železné hory.

Šance pro fotografy amatéry

„Když jsme viděli na internetu krásné fotky od amatérů, vznikla myšlenka dát jim šanci a zpracovat jejich fotky do knihy. A tak vznikla edice s názvem Čarovná. V Pardubickém kraji mají velký úspěch Čarovné Železné hory. Objevili jsme díky fotografům i méně známá místa, která jsou pro čtenáře a obdivovatele Železných hor velkou inspirací. Nabídka pro fotografy stále platí, dnes už máme stránky Čarovné Česko, kam se fotografové mohou přihlásit sami. Plánujeme další čarovné knihy a budeme rádi, když budeme mít k dispozici snímky na výběr,“ říká nakladatelka.

Adventní výlet z Třemošnice do Žlebů

Kdo chce suchou nohou zdolat romantický Šilinkův důl, musí skály nad říčkou Krounkou překonat po žebřících a řetězech. To je titulek jedné z fotografií v knize Čarovné Železné hory. Šilinkův důl je velmi zajímavé místo pro fotografování. Není tolik známý a je to krásné a klidné místo, hluboký kaňon, nedaleko hradu Rychmburk.

„No a kdo by odolal hradu Lichnici. Potvrzuji, že tam opravdu chodí duchové, o půlnoci mě vzbudili s čelovkami na hlavách, málem mě zašlápli. Ale já spal, abych byl připraven na ranní focení. Z hradu je nádherný výhled. Není to dlouhý výstup, doporučuji k fotografování z výšky,“ usmívá se fotograf Jiří Hudec.

Další tip na adventní výlet přidává nakladatelka Blanka Imramovská: „Udělejte si adventní výlet do Železných hor. My jsme si s kamarádkami krásně užily výlet z Třemošnice podél Doubravy až do Žlebů. Zpátky jsme šly jinou cestou, příroda nádherná. A v Ronově je úžasná kavárna, kde vás naladí krásně vánočně.

Spustit audio

Související