Železné hory značku UNESCO nezískají. Komisi vadí soukromý provozovatel

4. červenec 2017

Netrpělivé očekávání skončilo smutkem. Geopark Železné hory prestižní značku UNESCO nezíská. Komise žádost o zápis zamítla. Vadí jí třeba to, že provoz parku zajišťuje soukromá firma.

Zatím nikdo neví, jestli je brána do UNESCO pro Železné hory nadobro zavřená. Nominaci na zápis podával stát na konci roku 2015, následovala série prověrek a kontrol přímo v terénu a teď dostala správa národního geoparku rozhodnutí o zamítnutí žádosti.

Stát s výhradami nesouhlasí

Česká komise při UNESCO připravuje formální odpověď, která ale nemůže rozhodnutí změnit. Existuje několik možností, buď počkat, nebo se pokusit na výtky komisařů reagovat a požádat znovu.

Komisařům vadilo hlavně to, že Národní geopark Železné hory založila a provozuje soukromá firma, což je neobvyklé. Nelíbilo se jim i to, že v této společnosti nepracuje na vedoucích postech dost žen.

Když se přesuneme z kanceláří do krajiny, tak prý chybí důkladnější zázemí pro turisty. Jenže to je přesně to, čemu se lidi z geoparku poslední roky dost cíleně věnují. S odmítnutím proto nesouhlasí.

Zápis do UNESCO je důležitý proto, že by šlo o postup do nejvyšší ligy. Značku UNESCO má u nás jen jediný geopark - Český ráj. Železné hory by to pomohlo zviditelnit a zvýšit zájem o tuhle oblast. Správci geoparku věřili v to, že by sem začalo jezdit víc zahraničních turistů z celé Evropy.

autor: kop
Spustit audio