Země mocná nebo nemocná? Mladí grafici měli ekotéma

25. leden 2023

Už počtvrté v Přelouči vyhlásili soutěž Hledáme mladého grafika. Porotě dorazil rekordní počet obrázků. Něco přes počítač, něco na papíře klasickou poštou. Bylo jich přes 400 z 8 krajů v celé republice.

„Někteří absolventi soutěže z minulých let u nás studují. Taky proto ji děláme, abychom naši školu dostali do povědomí a v žácích probudili zájem o grafiku. Účastníky oslovujeme přes sociální sítě,“ říká ředitel Gymnázia a grafické střední odborné školy Přelouč Miroslav Pavlata.

Soutěžní práce, Eliška Brabcová, ZŠ Hlinsko

Celoroční práce

Nejvíc obrázků do soutěže poslala ZŠ Staňkova v Pardubicích. „Jsme velká škola, máme přibližně 750 žáků. Můžeme si dovolit dodat hodně výtvarných prací. Nemám srdce dělat předvýběr a rozhodnutí nechávám na odborné porotě. Účastníme se druhým rokem. Soutěž je nápaditá s kreativním zadáním,“ libuje si učitelka Anna Leksová.

Hlavní kategorii pro žáky druhého stupně základních škol ovládla Eliška Brabcová ze ZŠ Hlinsko. „Hrozně se mi to líbí. Pro grafiky tolik možností není. Dělala jsem takovou elfku, která byla z jedné strany nádherná stejně jako příroda, když nám dává moc věcí. Ale z druhé strany byla zničená, smutná. Právě příroda taky často chřadne. Za ní pak byly různé články o divech světa i o katastrofách.“

Na návrhu pracovala Eliška prakticky celý rok. „Jakmile bylo vyhlášené téma, tak jsem něco hned zpracovala. Když se práce vybíraly, tak jsem si řekla, že jsem tomu chtěla dát něco víc. Trochu jsem to předělala a dokončila, aby se mi to líbilo.“

Ceny nejlepším

Vítězové dostali hodnotné ceny od partnerů soutěže v celkové výši 120 000 korun. „Dostala jsem grafický tablet, který jsem už vyzkoušela. Má vlastní tužku, člověk na něj může rovnou kreslit,“ řekla Eliška. ZŠ Staňkova zase brala obrovský dort pro 250 žáků i různé vybavení do školy.

Anna Leksová a Eliška Brabcová

V kategorii počítačového zpracování uspěli Ladislav Horák (ZŠ Býšť), který získal i Cenu diváků ve facebookovém hlasování, dále Adriana Brandýsová, Jaroslav Škrkánek, Šimon Škrkánek (všichni ZUŠ v Němčicích nad Hanou). Na prvním stupni byly nejlepší Kateřina Strnadová (ZŠ Staňkova), Mia Štěpánková a Tereza Šternberská (oba ZŠ Svítkov).

Hned po vyhlášení výsledků odstartoval 5. ročník soutěže. Tentokrát na téma „Kdybych měl jedno přání…“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související