Zeměznění Pavla Jasanského

25. únor 2021

"Zní to ze mě, nebo Země?" ptá se muzikoterapeut a výrobce bubnů Pavel Jasanský. Svoji dílnu má ve slaměném domě, který si  se svou ženou postavil na okraji vesnice Brdo nedaleko Luže. 

Pavel Jasanský vystudoval elektrotechnickou průmyslovku, k hudbě ho to ale táhlo od mladických let. V patnácti letech si opravil svůj první buben a pak si zkusil nový buben sám vyrobit, nejprve pro sebe, potom pro kamarády a nakonec jich vyráběl tolik, že ho jeho záliba dokázala uživit. 

Pavel Jasanský napíná západoafrické bubny djembe a vyrábí rámové bubny a indiánské powwow bubny. Zájemci si sami určí druh a tloušťku kůže, tvar korpusu a určí místo, zda chtějí bubnovat v interiéru, či v přírodě. To všechno určuje konečný zvuk bubnu.

Pavel Jasanský se svými bubny

Bubeník - muzikoterapeut

V době před koronavirem jezdil Pavel Jasanský se svou ženou po základních a speciálních školách, rozdali dětem bubny a v rámci řízených muzikoterapií je nechali mluvit skrze ně. "Bývaly to někdy neuvěřitelně silné chvíle," vzpomíná Pavel Jasanský. "Mnohokrát mi vehnaly slzy do očí." Kvůli pandemickým opatřením museli manželé Jasanští s muzikoterapiemi přestat. "Bojím se, že už se k této práci nebudeme moci vrátit," říká Pavel Jasanský. I proto se více zaměřil na zakázkovou výrobu nových a servis starších bubnů. Do svého slaměného domu, který postavil se ženou, kamarády a několika řemeslníky zve zájemce, kteří si chtějí svůj buben udělat sami. Pod dohledem Pavla Jasanského tak vznikají jedinečné ruční bubny, které z Brda odjíždějí se svými majiteli.

Bubny různých tradic

Bubny, které Pavel Jasanský vyrábí se podle typu váží k různým africkým či americkým tradicím. 

Hudební nástroje vyrobené v dílně Pavla Jasanského

Studium těchto tradic je zálibou Pavla Jasanského. On ale bubny jen nevyrábí, hraje na ně a rád přitom i zpívá. Dvakrát do měsíce se navíc schází s několika přáteli na pravidelných zkouškách. Spojil je zájem o severoamerické prérijní indiány, založili hudební skupinu Detvan (spolek bizoního telete), s kterou v době před koronou pravidelně vystupovali na multižánrových festivalech.

Nově se Pavel Jasanský začíná věnovat výrobě venkovních xylofonů, coby herních prvků na dětských hřištích. Při správné volbě dřeva může takový hudební nástroj zůstat na slunci, větru a dešti a je skvělým lákadlem pro vstup dětí do nekonečného světa hudby.

Dílna Pavla Jasanského

Nezbývá než Pavlovi Jasanskému i jeho rodině popřát radostnou, melodickou budoucnost.  

Spustit audio

Související