Zdeněk Holub ukládá vesnické příběhy v muzeu

4. červen 2020

Chcete-li vidět, jak se žilo na vesnici v 19. století, pak zavítejte do Regionálního muzea vesnice v Dolním Újezdu. Jeden ze zakladatelů muzea Zdeněk Holub má příběh ke každému exponátu.

Přestože nepochází z rolnické rodiny, vyzná se Zdeněk Holub v zemědělské technice velmi dobře. A nejen technice, muzeum obsahuje 3 tisíce různých exponátů, které dokumentují, jak žili naši předci na vesnici. 

Z historických zápisů je jasné, že o potřebě muzea se jednalo už v letech první republiky. Místní milovníci historie už dokonce sbírali první předměty, bohužel k založení muzea tenkrát ještě nedošlo. Až později z iniciativy újezdského JZD byla v nedalekém Horním Újezdu zřízena tzv. Síň tradic, která funkci muzea částečně suplovala.

V polovině 90. let pak vzal věc do rukou Klub oživení historie. Shromažďovali nejen historické dokumenty, ale i běžné předměty, které se na vesnici dříve používaly. Vytipovali dva statky v centru obce, hospodářství Uránkových a Vodehnalových, které by se pro muzeum hodily. Volba nakonec padla na statek Vodehnalových, kde tou dobou byly tři obecní byty. Po jejich uvolnění a částečných úpravách se 29. října 2004 muzeum otevřelo.

Světnice bývalého Vodehnalova statku

Zdeňka Holuba historie zajímá, strávil stovky hodin v archivech, aby dohledal osudy slavných rodáků, nebo třeba statků i menších hospodářství. Část jeho práce je vidět na panelech v prostorné chodbě muzea. Tam je také připomenuta jedna z nejzávažnějších historických událostí místního kraje - selské povstání na Litomyšlsku z roku 1680.

Expozice muzea jsou i v prvním patře

V daších místnostech je ukázka selské světnice z 19. a 20. století, černá kuchyně s pecí a sušárnou a další místnosti plné nástrojů a nářadí, které se používaly v domácnosti. V patře objektu je pak expozice věnovaná zpracování lnu a další řemesla jako sedlář, krejčí, švec, holič nebo knihař. Jedna místnost muzea je vyčleněna pro exponáty paleontologických a archeologických nálezů a nejstarší hasicí technice.

Muzeum láká návštěvníky na tematické výstavy, které pravidelně obměňuje. A také expozice se mění, přibývají nové a nové kousky. Zdeněk Holub je hledá nejen po sousedech, ale také po aukcích a archivech.

Spustit audio

Související