Ženám sluší nahé líčení. Odstíny meruňky nebo jablka omlazují

24. říjen 2019

Správným líčením můžeme potlačit nehezké obličejové linie a naopak vypíchnout ty pěkné. S tužkou, štětcem a očními stíny se to ale musí umět. Rozhoduje i věk.

Ženy nanášejí make-up, aby zakryly nedostatky na pleti a bledost nahradily opáleným vzhledem. Často se ale stává, že jeho odstín je o několik stupňů tmavší, než je pleť. „Než si v parfumerii vyberete nějaký pudr, naneste si vzorek přímo na tvář a vyjděte ven na denní světlo. Umělé osvětlení hodně zkresluje. Make-up by měl být vždy v tónu pleti, takže téměř neviditelný,“ připomíná vizážistka Lucie Merklová.

Denní líčení ve znamení přirozenosti

Říká se, že méně někdy znamená více a to platí obzvlášť u líčení. Spousta žen a dívek se do zaměstnání, nebo školy maluje příliš výrazně a zbytečně jim to přidává na věku. „Zralejším dámám bych doporučila méně make-upu a světlejší oční stíny i rtěnku. Rozhodně by neměly používat oční linky v černé barvě. Slušivé je takzvané nahé líčení, které obličej rozjasní a omlazuje. Skvělé jsou barvy v odstínu meruňky, či jablka.“

Ve stylu skupiny The Cure

Chystáte-li se na ples, nebo večírek, klidně přitlačte na pilu. Při umělém osvětlení naopak vyniknete v sytějším make-upu. Tady se dovolují tmavé rozmazané stíny do ztracena, viditelné oční linky, u mladých slečen i třpytky kolem očí. Na pusu si můžete dát tmavší odstín rtěnky, ale nezapomeňte ji vždy zafixovat konturovací tužkou. To samé platí o očních stínech, které vydrží déle, když ještě před tím na víčka nanesete vhodnou podkladovou bázi. Zralé ženy by se měly vyhnout leskům na rty, které se postupně vstřebávají do jemných vrásek kolem úst, a líčení se tím může pokazit.

Základem je vždy kvalitní péče o pleť, která začíná v kosmetickém salonu a pokračuje používáním kvalitních kosmetických přípravků doma. Vždy je pak dobré myslet na to, že někdy míň znamená víc.

Pár tipů, jak skrýt nedostatky:

  • Oči blízko u sebe – na víčko nanášejte pouze nejsvětlejší odstíny. Výraznějšího efektu dosáhnete, pokud na vnitřní koutky oka použijete světlou konturovací tužku. Nevhodné jsou tmavé stíny a kouřové líčení. Při úpravě oka tužkou či tekutou oční linkou přetáhněte linku za vnější linii, ve vnitřním koutku začněte naopak kreslit linku půl milimetru za místem, kde začínají růst řasy.
  • Oči daleko od sebe - do vnitřního koutku nanesete tmavší stíny a rozetřete je směrem ke kořeni nosu. Tuto barvu roztírejte nahoru a dovnitř. Tmavou konturovací tužkou, linkami nebo tmavým stínem orámujte horní i spodní víčko a spojte je u vnitřní i vnější strany.
  • Kulatý obličej zeštíhlíte tmavým make-upem rozetřeným okolo spánků.
  • Podbradek přemázněte tmavším make-upem, než který používáte na obličej.

Jaký tvar obočí přidává na věku a jak ho správně udržovat si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související