Židé z Dřevíkova odešli za lepším životem do Trhové Kamenice

12. červen 2016

Dřevíkovští Židé vykupovali vlasy v širokém okolí a dělali z nich síťky do vlasů. Živnost to byla úspěšná, zboží vyváželi do celé Evropy i Ameriky. Zákaznicí byla i anglická královna, pro kterou vytvořili speciální model a nazvali ho Butterfly.

Úspěšně se rozvíjejícím živnostníkům přestaly hranice Dřevíkova stačit a postupně se stěhovali do nedaleké Trhové Kamenice. Tam je zastihla druhá světová válka. Koncentrační tábor přežila jediná dívenka pocházející z velké rodiny původně dřevíkovských Židů.

Dnes už i její jméno je možné přečíst na jednom z náhrobků lesního židovského hřbitova nedaleko vesnice Dřevíkov. Hřbitov je dnes z větší části zrestaurován. Při pozornější prohlídce si návštěvník musí všimnout místní zajímavosti, polovina náhrobků je otočena k východu a polovina k západu. Je to dáno postupným rozšiřováním hřbitova a přesunem vstupní brány na opačnou stranu.

Polovina náhrobků na lesním židovském hřbitově u Dřevíkova je otočená na východ, druhá polovina na západ

Poslední Židé se z Dřevíkova odstěhovali v roce 1913. Opuštěná tak zůstala židovská ulička na návsi, kde byla synagoga, škola i mikve. Dodnes je patrná odlišnost od ostatní zástavby. Domky byly po velkém požáru v roce 1862 postaveny už v městském stylu, byly zděné, patrové a společně propojené.

Muzeum v Trhové Kamenici

Jen přes kopec kousek od Dřevíkova leží obec Trhová Kamenice. Nenechte si ujít místní muzeum a skvělý výklad výřečné průvodkyně. Ukáže vám švédskou truhlu s šesti funkčními zámky, která se našla v polích za Trhovou Kamenicí, poradí vám, jak využít spodní šuplík komody v mnohačetných rodinách a donutí vás vyprat ve dřevěné pračce.

Jedna z místností je věnována Karlu Václavu Raisovi. Ten zde prožil pět let a bylo to jeho první učitelské místo. V muzeu mají jeho pracovní stůl a také například vysvědčení, podepsané vlastní rukou slavného spisovatele. Raisovi se v Kamenici příliš nelíbilo, byla zde větší zima než v jeho rodném Bělohradě. Přesto se tady zamiloval a oženil, s učitelkou z trhovokamenické školy.

Velká část expozice je věnována období druhé světové války. Trhová Kamenice byla známá jako partyzánské hnízdo. Třetina obyvatel s partyzány aktivně spolupracovala a tak se ani závěr války neobešel bez obětí. Prchající němečtí vojáci se mstili ještě 8. května.

V trhovokamenickém muzeu mají ještě jednu velkou zajímavost. Tu ale běžný návštěvník neuvidí. Jsou to snímky, které vytvořil fotograf Viktor Mráz, a jsou uschovány v depozitních skladech.

Mrázova galerie mrtvých

Původně pražský fotograf Viktor Mráz se v květnu roku 1945 vydal za svou snoubenkou do Trhové Kamenice na pouť. A když se k vesnici blížily prchající německé kolony, stál s ostatními na trhovokamenickém náměstí. Uměl výborně německy a tak přijal roli vyjednávače a s bílým praporem šel Němcům vstříc. Výměnou za klidný průjezd Kamenicí mu vojáci slíbili, že vesnici ušetří.

Taková tématická tabla vytvářel fotograf Viktor Mráz, zachytil také tragické události konce války

Po válce už Viktor Mráz v Trhové Kamenici zůstal. Se svojí Leicou dokumentoval nejen květnové události, ale i všechny významné okamžiky, které se v okolí děly. Po příbuzných a známých posbíral fotografie lidí, kteří válku nepřežili, ať už zahynuli v koncentračních táborech, nebo zemřeli při výsleších nebo bojích kolem vesnice. Snímky nazvětšoval a vytvořil galerii velkoformátových portrétů. Sbírka známá jako Mrázova galerie mrtvých zůstává historicky i umělecky hodnotným dílem.

autor: KSA
Spustit audio