Život bez brýlí? Umožní to čočky s prohloubeným fokusem - nový trend v očním lékařství

15. září 2022

Odstranění šedého zákalu je nejčastější operace v očním lékařství. Provádí se ultrazvukovou nebo laserovou metodou. Velmi podstatný je výběr umělé nitrooční čočky. Současné oční lékařství nabízí nový trend, kterým jsou čočky s prohloubeným fokusem. Uvidíte bez brýlí do dálky, na střední i krátkou vzdálenost. A bez komplikací.

„Před pěti lety jsme klientům úspěšně aplikovali prémiové trifokální čočky. Ty zajistí dobrý zrak na všechny vzdálenosti. Vidíte na řízení, na písmena, ale ne všichni dobře snášejí některé vedlejší optické fenomény, každému trifokály nemusí sednout. Mají v sobě totiž koncentrické kruhy a ty mohou způsobovat problémy ve vidění hlavně v podvečer a v noci,“ vysvětluje primář kliniky Oftex Vladimír Korda.

Hladká čočka bez halo efektu

Nová čočka je podle popisu očního lékaře Kordy hladká, vypadá jako monofokální. Ale zajišťuje – stejně jako čočka trifokální - kvalitní pohled na všechny vzdálenosti bez brýlí. Zároveň nemá vedlejší nežádoucí účinky, na které si někteří majitelé trifokálních čoček stěžují. Dá se aplikovat lidem od čtyřiceti let výše.

„Na běžnou činnost jako je řízení auta, sledování televize, čtení z mobilu, počítače nebo knihy, nepotřebujete brýle,“ konstatuje lékař.

Čočky s prohloubeným fokusem jsou vhodné nejen při operaci šedého zákalu. S tímto typem implantátu můžete vyřešit různé další dioptrické vady. Je to nový trend, který se vyvíjí, další pokrok v  oftalmologii.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.