Zkuste si udělat krůtí karbanátky podle našeho receptu. A vaše chuťové pohárky vám budou vděčné

Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.

Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované z vepřového masa, energeticky vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu.

Suroviny:
mleté krůtí maso 700 g, středně velká cibule, česnek, sušená rajčata 2 velké lžíce, pažitka, chilli papričky, koriandr, 50 g strouhaného ementálu, sůl, pepř, oregano

Postup:
Maso osolte, opepřete a přidejte sušená rajčata nasekaná na malé kousky, nasekanou pažitku a oregano.
Cibuli nakrájejte na malé kousky a nechte zesklovatět na olivovém oleji, těsně před koncem přihoďte prolisované stroužky česneku, dejte na stranu trochu vychladnout, poté přidejte do masové směsi.
Na závěr přidejte ještě nastrouhaný ementál a trochu chilli a koriandru, vše dobře promíchejte a tvořte karbanátky. Na jeden karbanátek cca velkou lžíci masové směsi, dobře se tvarují namočenou rukou.

Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor anebo s pečivem. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.

Karbanátky
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka