Zkuste si udělat krůtí kari nudličky s pórkem. Odborníci totiž řadí krůtu mezi superpotraviny
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí kari nudličky s pórkem. Nebudete litovat.
- 800 g nových brambor
- 2 pórky
- 4 krůtí prsní řízky
- česnek
- 50 ml zeleninového vývaru
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 2 lžičky kari koření
- sůl
- pepř
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Postup:
Krůtí řízky osušíme, nakrájíme na nudličky a dáme marinovat s drceným česnekem, citrónovou šťávou, rajským protlakem a sójovou omáčkou v lednici asi 25 minut.
Brambory umyjeme a dáme je vařit ve slupce do silněji osolené vody.
Pórek zbavíme zelených konců a kořene, dobře jej umyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké nudličky.
Krůtí nudličky zbavíme přebytečné marinády a opečeme je v rozehřátém oleji dozlatova. Hned poté přidáme pórek a krátce zasmahneme. Vše zalijeme vývarem, zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni asi 10 minut.
Uvařené brambory scedíme a nakrájíme na čtvrtinky, které přidáme ke krůtímu masu s pórkem. Promícháme a společně dusíme asi 5 minut, aby se vše spojilo. Dochutíme solí, pepřem a kari kořením.
Podáváme s rýží.
Krůtí krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti
Dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.