Žloutek je plný vitamínu D. Rozšlehejte ho s cukrem, koláčům tak dodáte lesk a krásnou barvu

10. listopad 2023

Žloutek je jednou z mála potravin, která přirozeně obsahuje vitamin D – nalézt ho můžete v mléce, sardinkách, tresčích játrech a má ho i losos. Barvu žloutku ovlivňuje množství karotenů ve stravě drůbeže.

Máte-li rádi tekutý žloutek a vajíčka naměkko, vařte je, až mají pokojovou teplotu. A to pouhé 4 minuty! Vždy je vložte do vroucí vody.

Žloutek se hodí i při přípravě štrúdlu nebo koláčů, ty před pečením potřete žloutkem, který jste rozšlehali s trochou cukru. Upečené kousky budou mít výraznou barvu a budou k nakousnutí.

Na závěr ještě tip na obalování masa: z bílků ušleháte sníh, až poté vmícháte žloutek, špetku soli, pepře a kari. V tomto těstíčku obalte vepřové nebo kuřecí plátky a ihned smažte. 

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.