Znáte Pardubice jako své boty? Možná budete v šoku

14. září 2018

Někdo se dívá do země, někdo do nebe, další jenom slepě jde. Při běžných pochůzkách po městě často ani nevnímáme budovy kolem nás. Skvělé šance k poznání zajímavých míst dávají každoroční Dny evropského dědictví.

Třeba v Pardubicích o víkendu 15. a 16. září zpřístupní 18 památek, některé z nich po oba dva dny. Týká se to třeba domu na třídě Míru zvaného Palác Hybských. Teď už má novou fasádu.

„V pátek večer dojde k prvnímu slavnostnímu rozsvícení domu a o víkendu je pro návštěvníky připravený speciální program, včetně komentovaných prohlídek objektu anebo přednášek,“ říká Jana Fiedlerová z pardubického magistrátu.

Jana Fiedlerová byla hostem ranního vysílání

Nově se taky otevře jeden z nejstarších domů na Pernštýnském náměstí, tedy výstavní prostor Mázhaus. Objekt je sice běžně přístupný, ale teď představí svou historii.

Stálice zůstávají

Ani letos návštěvníci nepřijdou o tradiční a oblíbené součásti programu jako jsou procházky městskou památkovou rezervací s historikem Františkem Šebkem, výtvarné dílny v Gampě anebo velký návštěvní den ve Východočeském divadle.

Výtvarné dílny, zákulisí i práci garderobiérek odhalí Východočeské divadlo na Dni otevřených dveří

Východočeské divadlo Pardubice

Východočeské divadlo v Pardubicích vstoupilo koncem srpna do 109. divadelní sezóny. Ta divákům nabídne řadu premiér, několik novinek a také den otevřených dveří.

Pestrý program v prvorepublikovém duchu je připravený na Příhrádku. Komentované prohlídky budou na zámku, ale taky v pivovaru i s ochutnávkou v ležáckých sklepích, budově Sokola, krajské knihovně, Východočeské galerii, Natura Parku, okresním archivu a podobně.

Chystá se i komentovaná procházka po pardubických kostelech. Znovu se otevřou prostory židovského hřbitova za krematoriem a katakomb kostela Zvěstování Panny Marie.

Jeden den nestačil

V září se pravidelně po celé Evropě od roku 1991 otevírají brány památek, aby se lidem přiblížilo kulturní dědictví. Pardubice se podle Fiedlerové připojují od roku 2002. „Původně šlo o jednodenní akci, ale loni jsme si řekli, že návštěvníci památky nestíhají oběhnout. Navíc přijíždějí i lidé ze vzdálených míst. Propagace je díky webu vlastně celorepubliková.“

Čtěte takéPardubická Štěstěna je vrtkavá

V Pardubickém kraji už některé místa prožila Dny evropského dědictví o minulém víkendu. Teď se přidá synagoga v Heřmanově Městci, a to koncertem Tančící housle. Oživlá historie aneb lanškrounské památky, jak je neznáme, tak si říká program v Lanškrouně. A třeba zámek v Chrasti připomene kulaté výročí republiky.

autor: Jakub Malý
Spustit audio