Výtvarné dílny, zákulisí i práci garderobiérek odhalí Východočeské divadlo na Dni otevřených dveří

13. září 2018

Východočeské divadlo v Pardubicích vstoupilo koncem srpna do 109. divadelní sezóny. Ta divákům nabídne řadu premiér, několik novinek a také den otevřených dveří.

„Ani kouzelníci neprozrazují všechny své triky, stejně tak je dobré uchovat tajemství kolem divadelní tvorby. Ale občas je fajn diváky přivést do zákulisí,“ říká ředitel divadla Petr Dohnal. Zájemci se na dni otevřených dveří podrobně seznámí s nádhernou secesní budovou architekta Antonína Balšánka.

Ale prohlédnout si můžou také zákulisí, nebo moderní techniku, která se dnes v divadlech používá. Se svou prací je kromě herců seznámí také osvětlovači, zvukaři, rekvizitáři, garderobiéři a další. A tentokrát bude také možnost prohlédnout si dílenský provoz, kde vznikají kulisy a kostýmy nejenom pro pardubické divadlo.

Novinky sezóny

S budovou je spojena řada zajímavých příběhů, třeba ten o datu na základním kameni. Také o tom návštěvníci uslyší. Průvodci jim budou nejoblíbenější herci pardubického souboru.  Den otevřených dveří bude v neděli 16. září ve 13 a v 15 hodin.

Letošní divadelní sezóna je plná novinek a změn. „Tou hlavní viditelnou změnou na divadle jsou schody. Ty původní už byly v dezolátním stavu,“ říká Petr Dohnal.

Další novinkou je nová, malá scéna zvaná Poedium, která vznikla stavebními úpravami v suterénu budovy.

Sedm premiér i oblíbené pořady

„Stálicí divadla jsou kontaktní programy na malé scéně, které moderuje Jana Uherová. Každým rokem je nějak nazýváme. Tentokrát to bude pod názvem Bez kostýmů. Herci nebudou nazí, ale diváci se o nich dozvědí něco víc, než vědí nebo se dočtou z rozhovorů,“ vysvětluje Petr Dohnal.  

Petr Dohnal: jsem ředitelující herec, ne hrající ředitel

Ředitel Východočeského divadla v Pardubicích Petr Dohnal

V roce 1973 hrál ve Východočeském divadle v Richardu III., v roce 1987 se po studiích a jiných angažmá do divadla vrátil a od roku 1999 je jeho ředitelem a uměleckým šéfem.

V letošní sezóně na návštěvníky čeká sedm premiér. „Začneme premiérou Zamilovaného Shakespeara v režii Petra Novotného a hned ožije i malá scéna představením George Kaplan,“ zve Petr Dohnal.

Spustit audio

Související