Oslaďte si život sladidlem z čekanky. Nepřiberete a zuby zůstanou bez kazů

Čekankový sirup je alternativní sladidlo z kořene čekanky. Obsahuje jen 5 % cukru a 71 % sladivé vlákniny – inulinu
S přibývajícím počtem obézních lidí v České republice přibývá různých rad a zaručených diet, jak si udržet váhu. Přitom recept je velmi jednoduchý a každý ho zná. Více se hýbat a jíst hodnotná jídla pokud možno s minimem bílé mouky a cukru.
Ale mnozí z nás si nedovedou sladkou chuť odepřít. Kuchařka a výživová poradkyně Táňa Řeháková má dobrou zkušenost s čekankovým sirupem.
Čekankový sirup je alternativní sladidlo z kořene čekanky. Obsahuje jen pět procent cukru a sedmdesát jedna procent sladivé vlákniny – inulinu. Inulin je přírodní látka, která se objevuje v některých rostlinách. Ve střevě se chová jako rozpustná vláknina, která má probiotický efekt. V ovesné kaši může nahradit i máslo.
Čtěte také
Dalším plusem je, že čekankový sirup mohou využívat diabetici, i když se nejedná o umělé sladidlo. Dá se použít při zadělávání těsta, do salátů, na kaše, s rozmačkaným čerstvým ovocem místo marmelády. Toto alternativní slazení navíc nezpůsobuje kyselé prostředí v ústní dutině, kdy se bakterie živí cukrem.
„Není vůbec složité zvyknout si používat špaldovou mouku, celozrnnou mouku a sladit pokud možno bez cukru. Třeba přirozenými potravinami jako je mrkev nebo ovoce, nebo právě čekankový sirup. Už toto by byl velký krok ke změně, která je u nás tak potřebná,“ myslí si Táňa Řeháková, která jde příkladem nejen ve svém profesním životě, ale také jako babička. Pravidelně pořádá kurzy pro malé děti a učí je vařit. Tady jsou některé její recepty:
Semínkové hrudky
100g různých oříšků - sekané vlašské ořechy, slunečnice, chia semínka, mandle, sezam, a podobně, 30 g čekankového sirupu, nebo medu, vanilka, jeden bílek. Všechno smícháme a usušíme v troubě na 120°C.
Toto cukroví je vhodné jako rychlý přísun energie na cestách nebo zdravá laskomina, když je chuť na nějakou sladkost. Děti mají takové bonbónky rády a určitě jim prospějí nejen o Vánocích.
Máslové sušenky s mrkví
5 dkg drcených ovesných vloček, 5 dkg špaldové celozrnné mouky, 5 dkg másla, 5 dkg strouhané mrkve a 3 dkg dětského čekankového sirupu.
Vše zpracujeme a dáme odpočinout do lednice. Potom plát rozválíme a vykrajujeme kolečka. Povrch můžeme zdobit razítkem, nebo třeba jen vykrajujeme různé tvary. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C na plechu s pečicím papírem a po pěti minutách teplotu zmírníme na 150°C, aby se sušenky pěkně vysušily do křupava.
Lahodný perník bez cukru
200 g drcených vloček, 300 g celozrnné špaldové mouky, půl litru mléka, 200 g čekankového sirupu, 200 ml oleje, 2-3 strouhaná jablka, 2 vejce, 3 lžíce domácích povidel bez cukru, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce skořice, 1 prášek do perníku, 1 lžička sody
Sypké suroviny smícháme, přidáme strouhaná jablka bez slupky a ostatní suroviny. Nalijeme na vymazaný plech máslem a vysypaný moukou. Pečeme na 200°C 20 - 25 minut. Perník lze plnit marmeládou, zdobit vysokoprocentní čokoládou, posypat kokosem, nebo dokonce zdobit ovocem jako dort.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.