Zpěvák Pavel Vítek: Kovářovic kobyla musí umět jezdit nejlíp, nesnesl bych být někde z protekce

20. říjen 2021

Za debutové album s uskupením 4 Tenoři získal Zlatou desku. „Je to velké překvapení a znamená to, že takové písničky na pomezí popu a muzikálu si našly cestu do srdcí lidí. Je to motivace i závazek, protože už víme, že bude následovat další album.“

S hitem Má svůj den se zapsal do srdcí zejména fanynek jako zpěvák. Vystudoval však herectví, a zpěv a hraní se mu povedlo propojit v muzikálech. Za výkon v muzikálu Ples upírů byl nominován na Cenu Thálie. Ale je také náš rozhlasový kolega, moderátor pořadu Tady to znám.

Moderování však bere spíš jako koníčka a příjemné zpestření, tím hlavním pro něj zůstává zpěv. A diář má pěkně nabitý. Od roku 2018 zpívá v uskupení 4 Tenoři, které založil jeho životní partner, producent Janis Sidovský. To, že tam bude vystupovat, ale jisté nebylo. „Naopak, kovářovic kobyla musí umět jezdit nejlíp, jinak by mě Janis nikdy neobsadil, kdybych si to svoje místo nevydobyl. Ty hlasy musí být vyvážené. Takže jsem zapracoval a jsem za to rád, že to vyšlo. Nesnesl bych pomyšlení být někde z protekce.“

Řada koncertů je zcela vyprodaných. Přesto fakt, že za debutové album získali Zlatou desku, bylo překvapení. „Asi jsme se trefili do určité díry, co na trhu byla, asi se lidem začalo stýskat po kantilénách. Možná hraje roli i to, že my jsme opravdu každý jiný. Já jsem například romantik, Michal Bragagnolo je klasický operní tenor, to ženský milujou, Marian Vojtko je vyzrálá muzikálová hvězda a Honza Kříž je muzikálový bard a chlap se vším všudy. Ženy si najdou toho svého vizuálně i hlasově,“ směje se Pavel Vítek.

Jubileum se blíží

Se svým partnerem bude už 35 let, jak mu spočítala moderátorka. „To jste mě překvapila s tou číslovkou, nemám na tohle moc paměť, beru život, jak přichází. Asi je to o tom mít společné zážitky, smysl pro humor a velký nadhled. Každý pátek není posvícení, takže vztah se musí opečovávat. A hlavně toho druhého nepředělávat. Je dobré si z toho druhého vzít to fajn, a to svoje si nechat.“

Alex Mynářová a Pavel Vítek

Příští rok oslaví krásné životní jubileum a už teď dostal dárek – sólový koncert v pražské Lucerně, který je plánovaný na 30. září 2022 se spoustou hostů. „Doufám, že bude Lucerna nabitá,“ přeje si zpěvák.

Proč natáčeli 4 Tenoři videoklip k písničce Mně sílu dáš v Tunisku a čím si ho země získala? Jak po letech hodnotí bydlení na Karlštejně? Poslechněte si v rozhovoru u Alex.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.