Zřícenina hradu v Brandýse nad Orlicí postupně ožívá

20. květen 2017

Už několik let nadšenci ve spolupráci s městem opravují zříceninu hradu v Brandýse nad Orlicí. Ani letošní rok nebude výjimkou a práce na záchraně stavby tak budou pokračovat.

Mezi nejvýznamnější změny patří oprava jižní obvodové zdi, tedy té, která směřuje z kopce dolu k Tiché Orlici. Dále pak začne také archeologický průzkum a obecně prozkoumávání podzemí celého hradu. Nikdo totiž přesně neví, co se skrývá pod povrchem. Například jaké je podloží, kde může být jaký sklep, studna. Co je pod povrchem v areálu zříceniny i kolem ní, je totiž zatím pro všechny velkou záhadou a měli bychom se to dozvědět letos.

O hrad se stará jak město, tak i skupina nadšenců. Obě skupiny spolu navzájem spolupracují, takže spolek například vypsal sbírku, ve které vybral 140 tisíc na opravu jednoho z oken hradu, které se před několika lety zřítilo a letos ho chce obnovit. Město zase shání peníze na větší opravy. Například od Pardubického kraje, ale i z ministerstva kultury. Brandýská zřícenina byla totiž zařazena do programu záchrany památek a tak téměř na veškeré opravy získá město od ministerstva 80% dotaci.

Předseda sdružení pro záchranu hradu Michal Slánička odhaduje, že v současné době je opravených resp. zachráněných asi 30 % celého areálu, takže práce je na hradě ještě na několik let. Město by rádo ze zříceniny udělalo turistický cíl, který by sloužil pro setkávání lidí nejen z Brandýsa, a pak také ke společenským a kulturním akcím.

autor: zen
Spustit audio