Ztracený pes, fretka nebo poník. Psí detektiv hledá zatoulané mazlíčky už pět let

11. září 2018

Nezisková organizace Psí detektiv pomáhá už 5 let a z jednoho místa ve Velichovkách ovládá online celou republiku. Několikačlenný tým pátrá po ztracených zvířecích mazlíčcích, kteří se zatoulají a nenajdou už zpět cestu domů.

V momentě kdy zjistíte, že vám zvířátko chybí, jednejte okamžitě. Zalarmujte sousedy, kamarády, známé. Určitě je dobré kontaktovat městskou polici, útulky nebo psího detektiva. „Nejvíce hledáme psy a hned v závěsu jsou kočky. Neodmítneme žádnou žádost zoufalých majitelů, takže v minulosti jsme měli v hledáčku i poníka, fretky, nebo klokana,“ usmívá se Michaela Chudobová.

Na prvním místě v žebříčku hledaných jsou jorkšíři a Britky

Z psích plemen se nejvíce ztrácejí jorkšírští teriéři.

1200 zásahů za rok. Odchytáři městské policie se nezastaví

Odchytář Městské policie Pardubice

Pavel Antoch, odchytář Městské policie v Pardubicích, se věnuje hlavně odchytu toulavých zvířat. Zvířata ho vždy bavila a postupem času se dostal až ke své současné pozici, které se věnuje už 24 let.

Podle paní Michaely je to proto, že majitelé u nich nekladou velký důraz na výchovu a výcvik. Jednoduše na zavolání neposlechnou a utečou. 

Z kočičích mazlíků má neziskovka v databázi nejvíce obyčejných venkovských kříženců, plemen britské kočky a mainské mývalí. Důvodů, proč se domácí kočky ztrácejí, je hned několik. „Mohou to být nezabezpečená okna, balkony nebo nedovřená přepravka při cestě na veterinu.“

U koček jedině obojek s pojistkou

Velkým pomocníkem při hledání psů a koček jsou určitě obojky s adresou. Ale pozor, ty kočicí by měly mít bezpečnostní pojistku. Všichni víme, že kočky šplhají po stromech, po plotech a je jen otázka času, kdy se o něco zachytí, nebo uškrtí.

Psí detektivové mají možnost vzlétnout

Při pátrání, i když výjimečně, se může objevit i letadlo. Pro možnost vzlétnout existují samozřejmě daná pravidla. Je třeba i zvážit, jestli je důvod právě tímto způsobem zatoulané zvíře hledat.

„Nemůžeme třeba létat v hustě obydlené oblasti. Cenu nemá ani takto pátrat nad městem po malém jorkšírovi, který je sotva vidět. Smysl v tom vidím ve chvíli, kdy máme čerstvou stopu a víme, že před dvaceti minutami běhal po posekaném poli německý ovčák,“ vysvětluje Michaela Chudobová.

Registraci o ztraceném zvířeti můžete zajistit na této adrese.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související