Psí srst je jako vlasy, chrání před chladem i horkem

15. únor 2018

Psí mazlíčky můžete hýčkat i v salonech krásy. Poradí vám, jak správně pečovat o srst, s výběrem kosmetiky a v některých případech i psa pohlídají a vyvenčí.

Mezi běžné zákroky patří stříhání drápků, čištění uší, koupání a následné fénování. „Velice často lidé neumí psy správně vykoupat, nečistí jim pravidelně uši a používáním špatných šampónů ničí srst i kůži. Komplikace nastávají i v případě používání nevhodných hřebenů,“ popisuje z praxe Jana Kosniovská, majitelka salonu Fatima ve Starém Hradišti.

Která srst se nesmí stříhat

Stejně jako vlasy i psí srst slouží k ochraně před prudkým sluncem, nebo zimou. Pokud máte doma krátkosrstého mazlíčka, uvědomte si, že ještě větším přistřihnutím ho zbavujete veškeré ochrany před vnějšími vlivy počasí. U drsnosrstých plemen se provádí tzv. trimování.

„Stává se, že klienti trvají na ostříhání této takzvané třípatrové srsti, ale vždy se snažíme jim to rozmluvit. Metoda je založena na vytrhávání odumřelých chlupů i s kořínky. Jakmile se do ní zasáhne nůžkami, nebo strojkem, srst se natrvalo poškodí. Zničí se podsada a otočí růstový směr,“ radí paní Jana.

Pes

Evidenční psí karty jako v ordinaci

Když jdete s domácím mazlíčkem do salonu poprvé, měli byste pracovníka upozornit na prodělané operace a zdravotní potíže pejska. Stejně tak na jakékoliv bradavice, jizvy a odřeniny. „My u stálé klientely vedeme karty, díky kterým máme přehled a třeba u psa epileptika už předem víme, jak hned zasáhnout a co nejlépe to vyřešit. Své výhody to má i v tom, že zajistíme klidnější prostředí a komfort pro ostatní psy. Domů pak neodcházejí vystresovaní.“

Paní Jana Kosniovská dokonce přiznala, že se setkala i s neobvyklými přáními, jako je vyholení hřbetu a vytetování barevného obrázku podle předlohy. Nikdy klientům v tomto směru nevyhověla.

Tipy pro správnou péči

  • šampóny kupujte zásadně podle délky a typu srsti, konzultujte s prodejcem nebo se salónem
  • trimovací plemena nekoupejte tak často, lepší je opláchnout jen vodou
  • kadeřavá, dlouhosrstá a bílá plemena koupejte minimálně jednou za měsíc
  • stříhejte drápky a hlídejte u tlapky paspárky (páté drápky), které často zarůstají a způsobují velkou bolest
  • tlapky v zimě chraňte před solí a námrazou vetřením indulony, nebo jakékoliv vazelíny, aby psa neštípaly
autor: Věra Říhová
Spustit audio