Jak naučit štěně poslouchat? Klikr vám to usnadní

16. duben 2018

Klikr je malá plastová krabička, která má uvnitř kovový plíšek, který při cvaknutí vydá výrazný zvuk. Možná si vzpomínáte na plechové žabičky pro děti. Je to něco podobného. A právě klikr může pomoct při výcviku psa. Je to vlastně označovač správného chování psa.

„Klik klikrem totiž znamená odměnu. Se svým psem hrajete hru úplně stejně, jako když něco hledáte a říkáte přihořívá, hoří! Je to výchovný prostředek,“ říká zkušená lektorka Klára Hlubocká. Ale ani tato metoda není všespásná. Chce to hlavně důslednost, trpělivost a čas.

Klik a odměna

Pokud chcete začít pracovat s klikrem, musíte nejdřív jeho zvuk spojit s odměnou. Kliknete a bezprostředně poté dáte psovi dobrotu. Pro psa se zvuk stává příjemnou záležitostí. Ví, že po něm přijde něco dobrého.

Nová zábava pro psy i jejich pány – nosework

Trénink vyhledávání ve vodě

Nosework by se dal volně přeložit asi jako "práce nosem". Jedná se o úplně nový psí sport, který vychází z nejpřirozenější schopnosti všech psů - čichu.

„V momentě, kdy je toto spojení vybudované, naučíme psa jednoduchý cvik. Třeba lehký úkon sedni. Psovi postupně odklikáváme to, že se na nás podívá, že mu jde zadek níž, ještě níž, až si konečně sedne. Když to udělá, řeknete sedni. Musí to být v momentě, kdy pes dosedá, aby pochopil povel. A přijde opět klik a odměna. Tento cvik je jednoduchý. Za jeden den by měl být zvládnutý,“ vysvětluje Klára Hlubocká.    

Přivolání ke mně!

Přivolání „ke mně“ je nejdůležitější povel. Pokud neumíte psa přivolat, nemůžete ho pustit z vodítka.

Nejprve budujete cvik doma, teprve potom na zahradě, a poté venku v přírodě. Základem je důslednost, trpělivost a neustálé opakování.

Dva a půl milionu psů

V České republice žije dva a půl milionu registrovaných psů. Podle Kláry Hlubocké to není dobře. Psi doplácejí na to, že lidé na ně pak nemají čas, a následně řeší svou neschopnost různými převýchovami a nápravnými akcemi.

Přitom by stačilo, kdyby se lidé zajímali o to, jestli skutečně péči o vybrané plemeno zvládnou. Je potřeba se sebekriticky zamyslet hlavně nad tím, kolik času svému psovi skutečně můžete věnovat.

Spustit audio

Související