Zubařů je v Pardubickém kraji nejméně v ČR a většinou mají plno

19. únor 2016

Najít si zubaře v Pardubickém kraji je pro spoustu lidí velký problém. Stomatologové mají zpravidla plnou kapacitu a nové pacienty musí odmítat. V současnosti je v celém regionu 295 zubních lékařů, což je při přepočtu na počet obyvatel ze všech krajů nejméně.

Situace se přitom může v budoucnu ještě zhoršit, protože hodně dentistů bude v následujících letech odcházet do důchodu.

V současnosti nabírá nové pacienty jen jedenáct ordinací v celém kraji, přitom půlka z nich je přímo v Pardubicích. Ostatní zubaři berou jenom další členy rodiny stávajících pacientů.

Zubařů je málo, další půjdou do důchodu

Lidé, kteří přišli o svého zubaře kvůli jeho odchodu do důchodu, anebo se do kraje přestěhovali, tak hledají nového zubaře často i několik měsíců. Zatím se ještě s trochou snahy dá zubní lékař sehnat, ale situace může být mnohem vážnější.

Čtěte také

Průměrný zubní lékař je podle české stomatologické komory žena kolem 55 let, takže podstatná část stávajících praktiků zamíří za několik let do důchodu.

Mladých zubařů je málo

Čerství stomatologové po studiu raději míří do velkých měst anebo do zahraničí. Některá města v jiných částech republiky už začala mladé doktory lákat na různé pobídky. Zadarmo jim zařídí a pronajmou ordinaci, když se na oplátku zavážou v ní ordinovat alespoň dva nebo tři roky.

Kde hledat, když mají lékaři v okolí plno?

Prvním krokem může být návštěva webových stránek České stomatologické komory, která zveřejnuje seznam volných zubařů pro každý kraj. Tam ale naleznete jenom to, jestli je v okolí vůbec někde ještě volno.

Pak je potřeba zavolat na místní pobočku své zdravotní pojišťovny, která může předat kontakt na zubaře z okolí, kteří právě nabírají nové pacienty. Zdravotní pojišťovny mají povinnost najít svým pojištěncům zubního lékaře ve vzdálenosti do 35 km dojezdu autem.

Čtěte také

Pro většinu lidí podle pojišťoven dojíždění nepředstavuje velký problém. Současně by ale dentisté měli vycházet vstříc lidem, kteří mají problémy s pohybem a dojíždění je pro ně náročné. Jestli vezmou tyto pacienty přednostně, záleží ale už na nich.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio