Ahoj - Lodě na východočeských vodách

Ahoj! To je vodácký pozdrav, kterým se zdraví nejen vodáci, kteří sjíždějí divoké řeky, ale i lidé na větších lodích. A v dnešních Východočeských výletech se proto také budeme zdravit: ahoj. Pro vodáky je v našem regionu lákavá Tichá Orlice, která je téměř celoročně sjízdná. Kdo se chce ale spíš povozit bez námahy, může vyrazit třeba na Rozkoš, kde je možné se svézt motorovým člunem. A ten můžete sami řídit, aniž byste potřebovali nějaký průkaz.

Tichá Orlice umí být i divoká

I na východě Čech se dá vyrazit na vodu. Úplně nejlehčí je Opatovický kanál. Ten může sjíždět i úplný začátečník. Těžká není ani Tichá Orlice plná malebných zákoutí. Tu už vyhledávají i zkušenější vodáci. Místy je trošku divoká. Když je dost vody dá se sjíždět i Divoká Orlice a pak další východočeské toky. Tichá Orlice ale patří ke stálicím, protože má celoročně dost vody. A za necelý týden se dá sjet až k soutoku s Labem v Hradci Králové.

Kapitánem na zkoušku

Zatoužili jste někdy po tom, vzít si pruhované námořnické tričko, čepici a postavit se za kormidlo. To není nic nesplnitelného. Kde sehnat tričko a čepici neporadíme, ale s lodí ano. Stačí si ji půjčit. Bez nutnosti mít zkoušky a průkaz na řízení lodi můžete brázdit třeba hladinu Rozkoše na motorovém člunu a na Labi se dokonce svezete jachtou. I ta se dá půjčit podobně, jako se na každém větším rybníce půjčují pramice a šlapadla.

Přívozy

Přívozy nejsou jen v pohádkách nebo kronikách. Dodnes jich v Česku jezdí asi dvacet. Některé jako turistické atrakce, některé vozí lidi do práce. Příští rok bude jeden zajišťovat dopravu z Mělic do sousedních Valů. Kvůli stavbě nového mostu totiž jiná cesta přes řeku nepovede. A přívoz jezdil ve Valech i v minulosti. A svého převozníka měli i v Hradci Králové.

autor: mkk
Spustit audio