Aktivisté chtějí památkovou ochranu mostu Červeňák. Bojí se, že ho Pardubice zbourají

3. červenec 2024 10:05

Aktivisté chtějí zachránit bývalý armádní most Červeňák, který je ve stejnojmenné přírodní lokalitě v Pardubicích. Podali podnět, aby ho památkáři prohlásili za památku. Kvůli špatné statice je most zavřený a město zatím nerozhodlo, co s ním udělá.

Členové spolku Chráníme stromy se obávají, že radnice most jednou zbourá. Most stojí od roku 1935, stavěl ho 1. železniční pluk. Střední část kdysi stála v místě Prokopova mostu, kde přestala vyhovovat provozu, proto se stala součástí vojenského mostu.

Kovové části bývaly natřeny na červeno, podle toho dostal most své jméno. V dnešní době je nýtovaná konstrukce zrezivělá. Areál využívala armáda až do roku 1994. Podle spolku tam železniční pluk zanechal unikátní most i další vojenské stavby, všechny chce ochránit památkovým statusem, řekl Miroslav Seiner ze spolku Chráníme stromy. „Přestože chráníme stromy, rozhodli jsme se, že budeme chránit most a další armádní artefakty v lokalitě. Podali jsme podnět na prohlášení za památku na památkový ústav a vyhlásili jsme petici,“ uvedl Seiner.

Čtěte také

Železniční pluk hrál v životě města velkou úlohu, stavěl mosty přes Labe a Chrudimku, podílel se na stavbě komunikací, údržbě hradu Kunětická hora. Pomáhal lidem při záplavách, provozoval železniční dráhu, sázel stromy, účastnil se společenských a sportovních akcí, řekl Jaroslav Svoboda ze spolku, který sepsal petici.

„Město vděčně ocenilo tyto činnosti mj. i celoměstskou slavností s předáním praporu a vojenskou přehlídkou za účasti vládních i městských představitelů a hojné účasti obyvatel v březnu roku 1935,“ dodal Svoboda.

Most v bývalém cvičišti

Most byl dlouho nepřístupný, protože lokalitu měla armáda jako své cvičiště. Odešla v roce 1994, město pak vyjednalo s ministerstvem obrany převod, vlastníkem asi 20 hektarů se stalo v roce 2019. Ještě před převodem armádního majetku jednala radnice o možnosti, že přes most povede silniční propojka k nemocnici. Vznikla tak Iniciativa přírodní park Červeňák, která proti tomu protestovala, a ze záměru sešlo.

Čtěte také

Most po odchodu armády využívali pěší a cyklisté. Aktuálně je ve špatném stavu a je na něj od roku 2018 zakázán vstup. Betonové kvádry brání tomu, aby na něj lidé chodili. V minulosti totiž zákaz nerespektovali. Jak s mostem radnice naloží, zatím není jisté. „Součástí projektu revitalizace lokality Červeňák most není. Ještě nepadlo definitivní rozhodnutí, 200 metrů dál je most Zeleňák a na druhou stranu bude o 150 metrů dál stát most obchvatu města, na kterém bude chodník a cyklostezka. Chápu, že by spolek chtěl most zachovat z hlediska historického, ale jestli je to rozumná investice, to je věc jiná,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Aktivisté: „Městu nevěříme.“

Červeňák má podle posudku hrazeného městem statické závady. Podle něj může kdykoliv spadnout do Chrudimky, protože středové pole má nulovou nosnost. „Tvrdíme, že posudek se na most díval jako na dopravní objekt, ne jako památku, která má sloužit pro pěší. Most je opravitelný, firma nedostala otázku, za kolik by se dal opravit. My už městu nevěříme, jdeme vlastní cestou s odkazem na vojenskou historii,“ dodal Seiner.

autoři: pta , KUB | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související