Amatérský historik Vlastislav Kracík ví o historii rodného kraje víc než mnozí profesionálové

1. duben 2021

Je původní profesí technik, vystudovaný zemědělský inženýr. Velkým a téměř celoživotním koníčkem Vlastislava Kracíka je ale historie, zvláště středověká a jeho rodiště. O ní napsal už několik knih. Největší úspěch mají ty o záhadách opatovického kláštera.

Vlastislav Kracík se narodil v Pohřebačce, obci, která je od 70. let 20. století součástí Opatovic nad Labem. A možná to bylo právě místo původu, které v něm zaselo velký zájem o historii, zvláště středověkou. Když totiž chodil Vlastislav Kracík na základní školu, bylo to v době, kdy archeologové prováděli v Opatovicích první velká zkoumání míst, kde stával středověký klášter.

Vlastislav Kracík vystudoval zemědělskou univerzitu, ale celý život se zajímal o historii

A jak Vlastislav Kracík vzpomíná, jejich učitelka jim o tom ráda povídala, stejně jako o historii tohoto kdysi velmi slavného a bohatého kláštera nebo legendách o něm. Zvláště ta o vzácném opatovickém pokladu jistě musela v myslích a fantaziích dětí zůstat velmi hluboko, aby se v případě Vlastislava Kracíka po téměř půl století znovu vynořila a podnítila jeho bádání.

Muzeum opatovického kláštera

Než se tak ale stalo, cesty Vlastislava Kracíka se vydaly jiným směrem. Zájem o historii zůstával a umocnil se na jeho studiích v Praze, kde rád navštěvoval kulturní instituce a výstavy. Vystudoval ale zcela odlišný obor, a to mechanizaci zemědělství na Zemědělské univerzitě v Praze.

Čtěte také

Celý život pak pracoval jako technik, zabýval se například řízením výroby a také nějaký čas podnikal jako výrobce plastových obalů. Jak sám říká, tam se naučil modelařit, což se mu posléze hodilo při vyrábění modelu opatovického kláštera k výstavě. Ale po pořádku.

Historii se začal Vlastislav Kracík intenzivně věnovat až na počátku 21. století. Tehdy také společně s dalšími zájemci o historii založil Klub přátel historie Opatovic nad Labem a Pohřebačky a stal se jeho předsedou. Jak už název napovídá, kladli si za cíl zabývat se studiem historie obou těchto obcí.

Dalším jejich tématem byla pak samotná historie kláštera v Opatovicích nad Labem. O ní dnes ví Vlastislav Kracík víc než mnohý profesionální historik. Vydal několik knih jak o historii své rodné Pohřebačky, tak Opatovic nad Labem a samozřejmě o klášteru. Z jejich poznatků také vzešla výstava a dokonce se ve spolupráci s Obcí Opatovice nad Labem připravovalo celé stálé muzeum. Projekt má Vlastislav Kracík hotový, čeká se jen na jeho realizaci.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.