Ani skořápka nazmar. Na zahřátí vyzkoušejte čaj „ze zbytků“

6. prosinec 2021

Vánoce jsou svátky klidu, pohody a určitě také dobrého jídla, pití i vůní. Čím svátečně provonět domácnost, co dobrého a možná i zdravého popíjet během předvánočních večerů poradila bylinkářka Radka Svatošová.

Hřebíček, skořice, badyán to je všechno koření typické pro Vánoce, ale také mezi bylinkami byste našli řadu těch, které patří k Vánocům. „Začnu možná trochu netypickými bylinkami. Za mě k Vánocům a zimnímu slunovratu patří nejvíc třezalka. Ona nám umí dodat to chybějící sluníčko, vrátit světlo, zlepšit náladu, projasnit den,“ říká Radka Svatošová a chválí také jehličnany, kterými před svátky zdobíme domácnost: „Provoní ji a dodají tam trošičku silic. Navíc nám dělají doma skvělou aromaterapii.“

Jmelí nejenom jako dekorace

Jmelí není tak jedovaté, jak si možná lidé myslí. „Jedovaté jsou ty kuličky. Umí zharmonizovat krevní tlak, pomoci při ženských potížích, v některých formách se používá i při léčbě onkologických onemocněních. Nebála bych se macerátu, udělat si kúru, když si žena potřebuje poladit menstruační cyklus. Ale určitě to není bylinka, ze které bychom si měli vařit čaj celý rok,“ upozorňuje Radka Svatošová.

I břečťan se dá označit za vánoční bylinku, přestože v tomto období je lepší spíš jako dekorace. „Nicméně si z něj můžeme dělat věnce na hlavu, které prý pomáhají proti kocovině. A co se týká léčivých účinků, ty jsou dobré na dýchací cesty, tam bych byla velmi opatrná. Zevně je dobrý v oleji na křečové žíly, nebo proti lupům je dobrá masáž z břečťanové tinktury.“

Jedním ze symbolů Vánoc je jmelí

I teď před Vánocemi můžete venku nasbírat spoustu užitečných bylin. „Pořád raší mladé kopřivy, dá se nalézt i svízel, mladé lístky slézu, krvavce, keříky ostružiníku s listy. Stále vyráží pažitka. Říká se, že bylinky, které zvládají zimní nečas, mají v sobě větší sílu, protože tvoří látky, které v našem těle působí podobně jako nemrznoucí kapalina.

Adventní čaj ze zbytků

„V období adventu nám v kuchyni vzniká spousta zbytků z pečení, z adventních příprav a podobně. Je dobré zbytky uchovávat a sušit. Já třeba suším cibulové slupky, nebo kůru z bio citrónů, nestříkaných pomerančů, mandarinek a podobně. Tohle všechno můžeme přidávat do prohřívacích čajíků. Klidně můžete experimentovat a nemusíte se držet striktně nějakých receptů,“ říká Radka Svatošová.

Čtěte také

Do skleněné varné konvice vložíme opláchnuté cibulové slupky, skořápky a přepážky z vlašských ořechů, kůru z chemicky neošetřených citrusů. Pozor na její množství, bývá hořká. Směs provoníme vánočním kořením podle vlastního výběru, například skořicí, kardamomem, badyánem, nebo hřebíčkem. Můžete přidat slupky nebo jádřince ze zdravých jablek, nebo hrušek. Do konvice nalijeme studenou vodu a na sporáku vše zahříváme mírným varem asi 15 minut, až se čaj začne zabarvovat do zlatohnědé barvy. Po zchladnutí jej můžete dochutit medem.

Staročeský punč

„Recepty na nealkoholové punče zpravidla obsahují džusy. Ty jsem se ale dávno odnaučila kupovat a používám jen maceráty z květů a bylin. Opět použijeme skořápky z vlašských ořechů, asi dvě hrsti, přidáme vánoční koření. Můžeme použít i nasušené šípky, nebo čerstvé, v přírodě se ještě dá narazit na šípky, které nezničil mráz. Potřebujeme jablíčka, rozinky a to je všechno. Skořápky, koření a šípky si namočíme přes noc. Směs pak pomalu přivádíme k varu a během toho opět můžeme přidávat nakrájená jablíčka. Pak necháme zchladnout, dochutíme medem a dospělí můžou přidat kvalitní rum. Říkám tomu staročeský čaj, který klidně nahradí i punč.“

Levandulové vánoční sušenky

„Pokud připravujete linecké těsto, tak si část dejte stranou a promíchejte ho se sušenými levandulovými kvítky. Pak už se to zpracovává a peče jako běžné linecké těsto, nicméně to cukroví je potom krásně voňavé a připomíná léto a bylinky. Já ho letos určitě budu dělat,“ dodává bylinkářka Radka Svatošová.

A jak si přichystat domácí purpuru nebo si poradit s bolavým krkem? Poslechněte si celou Radioporadnu.

Spustit audio

Související