Opatření v Pardubickém kraji: omezení operací, zkrácené hodiny na úřadech, řidiči MHD za páskou

16. březen 2020 11:35

Nemocí COVID-19 je v České republice aktuálně nakažených 344 lidí. Z toho 11 jich je v Pardubickém kraji. Praktičtí lékaři vyzývají pacienty, aby návštěvu nejdříve ohlásili telefonicky.

  • Testovat na koronavirus začnou i laboratoře v Pardubicích a Litomyšli.
  • Magistrát města Pardubic omezil úřední hodiny.
  • Další opatření zavedl pardubický dopravní podnik.

Nemocnice Pardubického kraje se snaží všechny operace, které snesou odklad, přeložit na pozdější termíny. Netýká se to samozřejmě třeba onkologických pacientů. Omezuje se také provoz ambulací a poraden. Samozřejmě akutní případy zdravotníci ošetří.

Pozitivní zpráva je, že studenti vysokých i středních škol, kteří studují zdravotnické obory, nemocnicím nabízí své síly a jsou připravení a ochotní vypomoct. Stejně tak vyučující z těchto škol.

Sdružení praktických lékařů (SPL) o víkendu doporučilo, aby praktici, kterým dojdou ochranné pomůcky, uzavřeli ordinace a poskytovali lékařské konzultace jen telefonicky nebo on-line.

Zákaz návštěv v Pardubické nemocnici

Například praktická lékařka Kateřina Nechvátalová z Lázní Bohdaneč přijímá jen akutní pacienty a po telefonické domluvě. V čekárně může být vždy jen jeden člověk. Stejné doporučení podle Nechvátalové dostali všichni praktičtí lékaři.

Praktická lékařka má tak tři roušky na svoji ordinaci, jsou kvalitnější a na opakované použití, mají účinnost osm až 12 hodin: „Ale stoprocentní ochrana to není. Respirátory máme tři, což je na tři čtyři dny,“ dodala.

Testování v Pardubickém kraji

Laboratoře v Pardubicích a Litomyšli budou během týdne moci odebírat a vyhodnocovat vzorky a tím u pacientů nákazu buď potvrdit, nebo vyvrátit.

Čtěte také

Mluvčí nemocnic Kateřina Semrádová včera řekla, že se aktuálně čeká na takzvané testovací sady, pomocí kterých je možné rozbory udělat. Poputují do laboratoří v Pardubicích a Litomyšli.

Není to ale tak, že by prováděly testy veřejnosti. Aby mohl pacient o odběr a test zažádat, musí k tomu mít papír od infektologa nebo krajské hygieny. Bez této žádanky nemá cenu vůbec do nemocnice chodit.

Omezení úředních hodin

S okamžitou platností dnes omezil úřední hodiny Magistrát města Pardubic. Pro vyřízení neodkladných záležitostí budou agendy magistrátu až do 24. března otevřené v pondělí a ve středu, vždy od 8:00 do 11:00. Stejně jako magistrát upravují úřední hodiny i městské obvody.

Mimo provoz je na pardubické radnici systém on-line objednávání návštěv na agendy občanských průkazů, pasů, řidičských průkazů a registr vozidel a ruší se do dnešního dne objednané návštěvy. Agendy budou fungovat v pondělí od 8:00 do 11:00.

Omezení autoškol, uvolnění poplatků za odpad

Až do odvolání jsou zrušeny zkoušky autoškol a zkoušky místopisu pro taxikáře. S okamžitou platností Pardubice ruší i prodej parkovacích karet do zón placeného stání. Ty stávající mají sice platnost do konce března 2020, v této výjimečné situaci ale budou platit až do doby, kdy bude možno zakoupit karty nové.

Čtěte také

Až na konec června město odsouvá splatnost poplatků za likvidaci odpadu, svoz bioodpadu a poplatků ze psů. Pardubická městská policie až do odvolání uzavírá přestupkové oddělení a upravuje služby strážníků tak, aby se ve službě potkávali co nejméně.

Mimořádná opatření už minulý týden zavedl pardubický dopravní podnik. Spoje začaly jezdit podle prázdninových jízdních řádů a řidiči přestali prodávat ve vozech jízdenky. Teď je navíc odděluje ve vozech od cestujících páska. Dopravní podnik zavedl opatření, aby se zamezil šíření koronaviru, roušky nebo respirátory ale pro své zaměstnance nemá.

Zavřené školky

Kvůli šíření koronaviru jsou už od poloviny minulého týdne zavřené základní, střední i vysoké školy. Nařízení vlády se ale netýká škol mateřských. Přesto se radnice některých měst rozhodly je z bezpečnostních důvodů uzavřít. Ode dneška například v Pardubicích, Třemošnici, Chrasti nebo Skutči.

Důležité informace ve vysílání

Český rozhlas Pardubice se aktuální situaci věnuje průběžně ve vysílání. Navíc pro vás denně v časech 12:00 - 12:30 a 18:00 - 18:30 vysíláme MIMOŘÁDNÉ VYSÍLÁNÍ věnované současné situaci. Nalaďte si nás!

autoři: pta , zen | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související