Autoškolou to nezačíná a ani nekončí. Dopravní výchova trvá celý život

31. březen 2023

Riziko na cestách představují nezkušení řidiči, ale taky ti ostřílení s pocitem, že už všechno znají a nepotřebují osvětu. Většinou to je ale přesně naopak, upozorňuje BESIP.

Právě k šíření osvěty poslouží v pondělí 3. dubna akce Bezpečně na silnici s Univerzitou Pardubice. BESIP se na ní podílí společně s Dopravní fakultou Jana Pernera a Fakultou zdravotnických studií. Začíná v 15:30 hodin v univerzitní aule a pro zájemce je zdarma. Doporučená účast: 16+. Do příprav se zapojili taky studenti, tedy povětšinou mladí řidiči.

Rychlost za to nestojí

Během odpoledne se můžete podívat na část dokumentu Víta Klusáka 13 minut z kampaně Zpomal, dokud není skutečně pozdě. „13 minut je čas, který ušetříte, když na to šlápnete o 20 víc na trase z Prahy do Brna. Bavit se budeme o příčinách dopravních nehod a jejich prevenci, případně o pasivních prvcích bezpečnosti ve voze, což jsou bezpečnostní pásy anebo airbagy. Pokud se používají špatně, můžou představovat nebezpečí. Bude se mluvit taky o vytváření záchranářských uliček pro průjezd vozidel IZS, což mnoho řidičů pořád neumí a komplikují tak provoz,“ říká krajská koordinátorka BESIPu Radka Osterová.

Mezi účastníky má být i záchranářka, operátorka linky 155, která upozorní na nejdůležitější zásady při poskytovaní první pomoci. „Lidé si budou moci vyzkoušet opilé brýle pro simulaci vidění člověka po požití nějakých návykových látek. Snižují se reflexy, člověk je pomalejší v rozhodování a vyhodnocování situací. Tento problém se objevuje u řidičů motorových a hlavně nemotorových vozidel.“

Akce Bezpečně na silnici s Univerzitou Pardubice patří do programu ke 30 letům existence Dopravní fakulty Jana Pernera. Ta je druhou nejstarší částí univerzity a nabízí 8 studijních programů ve všech typech studia. Mezi její absolventy se řadí třeba akrobatický pilot Martin Šonka anebo nový český astronaut Aleš Svoboda. Na fakultě momentálně studuje více než 1 100 vysokoškoláků.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související