Autokamera pomůže objasnit nehodu a najít pravého viníka. Ne všude je ale povolená

15. červenec 2022

Kamery do auta mohou být dobrým pomocníkem v často nevlídném silničním prostředí. Videozáznam představuje nezpochybnitelný důkaz, kterému nemůže oponovat ani ten nejlepší právník nebo lhář na světě.

„Pokud trávíte za volantem hodně času, nákup kvalitní auto kamery vám doporučuji. Hlídáte si tak „záda“, tedy právní jistotu. Tyto kamery přitom nestojí desetitisíce. Od tří do pěti tisíc se dá pořídit slušný výrobek,“ říká šéfredaktor Testado.cz Petr Smejkal.

Kamera nesmí bránit ve výhledu

Kamera je velká asi jako krabička cigaret. Vepředu je senzor, který natáčí dění na silnici. Ze strany se vkládá paměťová karta, kam se video, případně fotografie umísťují.

Čtěte také

„Ideální je umístění kamery směrem ke zpětnému zrcátku nebo někam do dolní části palubní desky. Dávejte si pozor, abyste kameru neumístili ve výhledu řidiče. V takovém případě vám hrozí pokuta za přestupek. Jinak u nás nemusíte mít žádné zvláštní povolení k tomu, abyste mohli zařízení v autě mít. Jsou ale země, kde je to zakázané, například Portugalsko. V Rakousku je to sporné. Rozhodně si před cestou do zahraničí nastudujte informace, které se umístění auto kamer v autě týkají,“ radí Petr Smejkal.

Petr Smejkal, šéfredaktor Testado.cz, byl hostem Radioporadny

Jednou ze zásadních otázek je, jakou oblast má kamera snímat. Dobře si promyslete, jaký typ kamery je pro vás vhodný. Na trhu existují tři základní rozdělení:

Klasické kamery do auta
Tento typ kamery je asi nejrozšířenější. Zařízení zabírá prostor pouze před vozidlem, kde je dění nejčilejší.

Duální kamery do auta
Jedná se o rozšířenou klasickou auto kameru s tím rozdílem, že její duální odnož snímá jak prostor před vozidlem, tak prostor uvnitř vozidla a částečně za vozidlem (většinou zcela nepatrně a neúplně).

Externí kamery do auta
„Tyto typy nebývají příliš rozšířené, ovšem o jejich vynikající funkčnosti není pochyb. Kamera totiž snímá prostor ve přední i zadní části vozidla. Důkazní materiál tedy pořídíte i v případě, kdy do vašeho vozidla někdo narazí zezadu. Valná většina systémů má zpětnou kameru připojenou k té hlavní prostřednictvím kabelu. Ten bývá dostatečně dlouhý natolik, abyste si kabeláž rozvedli podle potřeby a proporcí vozidla. Takovou kamerou je například model Mio MiVue 818, který jsme testovali,“ informuje šéfredaktor Smejkal.

Spustit audio

Související