Zpomal, dokud není skutečně pozdě. Nahnat minuty nestojí za to

1. říjen 2021

Nepřiměřená rychlost zůstává v Česku nejčastější příčinou smrtelných dopravních nehod. Podle průzkumu skoro devět z deseti řidičů šlape na plyn víc, než dovolují pravidla. Bláhově se domnívají, že tak šetří čas.

Napříč republikou rozjel BESIP s Českou asociací pojišťoven velkou roadshow propojenou s dokumentem Víta Klusáka 13 minut. „Právě tento čas takzvaně získáme, když pojedeme třeba z Prahy do Brna a překročíme povolenou rychlost o 20 kilometrů v hodině. Zběsilá jízda ale může vést k tragédii,“ upozorňuje za organizátory Radka Osterová.

Skutečné tváře

Expozici tvoří průchozí zážitková zóna rozdělená do tří částí. V úvodní návštěvník pomyslně zahájí svou jízdu autem. Dostane se pod tlak a potřebuje spěchat. Následuje šok v podobě virtuálně simulované dopravní nehody. A v interaktivní edukativní zóně se seznámí s osobními příběhy viníků nehod. „Nejsou to žádní herci, ale jde o konkrétní lidi. Každý den se probouzejí s tím, že někoho zabili kvůli tomu, že chtěli ušetřit pár minut.“

Krajská koordinátorka BESIP Radka Osterová byla hostem Dobrého rána

Akce podle Osterové působí emotivně naprosto záměrně. „Není to jenom o nějaké prevenci, která v této problematice bohužel úplně nefunguje. Opravdu je potřeba nějaký šok, aby si lidé uvědomili, že je to vážná situace. Umírání na silnici představuje naprosto zbytečnou záležitost.“

Roadshow 13 minut je letos součástí 73. Zlaté přilby. Atraktivní program odstartuje BESIP na pardubickém plochodrážním stadiónu první říjnovou neděli v 11 hodin dopoledne. Všechno pod heslem Zpomal, dokud není skutečně pozdě.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.