Avokádo, hrozny, kvalitní čokoláda. Zdravé pro lidi, toxické pro psy

10. prosinec 2018

Čím kvalitnější čokoláda, tím více kakaových bobů, a tím jedovatější pro zvíře. Čokoláda obsahuje deriváty xantinu, což je toxická látka pro psy i kočky. Negativně se na zdraví psa a kočky může podepsat i hroznové víno, makadamové ořechy, avokádo nebo potraviny, ve kterých jsou česnek, cibule, či umělé sladidlo.

„Sto dvacet pět gramů čokolády je pro desetikilového psa velkou hrozbou, což je vlastně půlka čokolády na vaření. Malému psovi mohou pěkně zavařit dva, tři čtverečky kvalitní čokolády,“ říká veterinární lékařka Ludmila Růžková.

Majitel musí počítat s tím, že pes sní, na co přijde. „Majitelé malého jorkšíra si koupili sáček s kávovými boby s tím, že si doma namelou čerstvou kávu. Než stihli vyndat nákup, jejich psík polovinu bobů sežral a skončilo to tragicky,“ popisuje další případ veterinářka.

Toxické hroznové víno

Jsou popsané případy otravy psů, kteří pozřeli vinné hrozny. A byly to hrozny čerstvé i sušené. Někteří lidé se domnívají, že toxicitu způsobují jadérka v hroznech, ale není to pravda. Je jedno, o který druh vína se jedná.

Všechny tyto potraviny můžou psům způsobit závažné zdravotní problémy

„Dodnes není znám přesný mechanismus negativního účinku hroznového vína ve všech podobách, ale jsou popsané smrtelné případy. U středně těžkého psa po sežrání osmi kuliček došlo k akutnímu selhání ledvin. Je ale pravda, že některým psům víno nic nedělá. Nikdo ale neumí odhadnout, u kterého jedince může toto ovoce způsobit otravu, a u kterého ne,“ domnívá se veterinářka Ludmila Růžková.

Nebezpečné makadamové ořechy a avokádo

Ořechy psům vesměs chutnají. Někteří si dokonce umí vlašský ořech vylousknout a pozřou jeho vnitřek. Ale pozor, makadamové ořechy jsou pro psy i kočky toxické.

Pes, který štěká, nekouše a další nesmysly o domácích mazlíčcích

Psi

Je pravda, že psí blechy nejdou na člověka, kočka je nebezpečná pro těhotné, zvířata mají sny, pes vidí černobíle a kočka ve tmě? Prozradíme, které tvrzení je pravdivé a které ne.

U ostatních ořechů záleží na množství. Půl kilogramů vyloupaných vlašských ořechů může psovi také uškodit. Tuky, které jsou v ořechách obsažené, mohou ve větším množství způsobit poškození zažívacího traktu, průjem, zvracení a poškození slinivky břišní.

Ani česnek a cibule v potravinách nedělá psům dobře a velký pozor si dejte na avokádo. Toto ovoce, ze kterého se dělají chutné a zdravé pomazánky, je pro psy, kočky, morčata a také papoušky velmi toxické. Obsahuje jedovatou látku persin. Také potraviny, ve kterých je umělé sladidlo s obsahem xylitolu, jsou pro zvířata jedovaté.

Vánoční hvězda, brambořík a jmelí jsou krásnou vánoční dekorací, ale zároveň nebezpečnou hračkou pro kočky. Ty si rády hrají s čímkoliv, a opadané kuličky ze jmelí můžou klidně skončit v jejich žaludku. Podobně nebezpečné jsou vánoční hvězdy nebo kaktusy pro vypuštěného domácího králíka nebo morče.

Spustit audio

Související