Stříhat dlouhosrsté psy je nesmysl. Uškodíte jim

29. červen 2016

Takové rady udělovala majitelům dlouhosrstých psů Jana Stránská z Pardubic. Už čtyřicet let stříhá a pečuje o psy v salónu a doma má šampiona v podobě černého středního knírače. Ten svým vzhledem i chováním okouzluje porotu na domácích i evropských soutěžích.

Stříhat sheltii, border kolii, kokršpaněla, novofundlandského psa a další dlouhosrstá plemena je nesmysl. Zvířatům to rozhodně nepomůže k ochlazení v parném létě. Jejich srst je pro ně přirozená a slouží jako izolace. Jejím ostříháním psovi naopak uškodíte. Důležité je nestříhat, ale vyčesávat. A samozřejmě záleží na tom, jestli máte psa se srstí s podsadou, hladkou, hedvábnou, kudrnatou či hrubou. Čím je srst jemnější, tím je náročnější na údržbu, jinak plstnatí.

U dlouhosrstých plemen vyčesávejte pravidelně každý den, už od malého štěněte, aby si na to zvíře zvyklo. Pokud to bude probíhat v pohodové atmosféře, štěně nebude mít problém se přizpůsobit. V dnešní době existuje mnoho pomůcek, které vyčesávání usnadní a zvládne to každý. Před důkladným vyčesáním byste měli psa nejprve vykoupat. A to opět důkladně. Důležité je podle Jany Stránské použít v závěru kondicionér. Chlupy, podobně jako vlasy, se pak mnohem lépe rozčesávají.

Některá plemena jsou naopak ke stříhání vhodná. Podle Jany Stránské by to ale ani u pokojových psíků nemělo být až na holou kůži. Stříhají se dnes velmi populární maltézský psík, bišonek, pudl nebo boloňský psík.

Co se stane, pokud o srst nepečujeme

Chlupy se slepí dohromady a přestanou být prodyšné. Psům se zapaří pokožka a začnou se na ní vytvářet ekzémy a další kožní vyrážky. Navíc je to ideální půda pro parazity. Takto zanedbaný pes velmi trpí a v těch nejzazších případech může dojít k nejhoršímu.

Opačným extrémem jsou tzv. naháči, tedy čínští chocholatí psi. Ti chlupy nemají, proto se jejich pokožka musí chránit před sluncem opalovacím krémem.

Doporučení na závěr

Ani vzorně učesaného psa neuchráníte před vedrem, pokud mu neposkytnete stín a dostatek vody. Bohužel smutné případy psů zavřených v přehřátém autě jsou známé už i z letošního léta. Pozor také na dlouhé procházky v horkých letních dnech. Pamatujte, že pes se ochlazuje jen jazykem. Pokud tedy velmi rychle dýchá, dejte mu šanci, aby si odpočinul. Je to totiž pes. A ten udělá, co svému pánovi na očích vidí, i kdyby ho to mělo stát život.

autor: jsl
Spustit audio