Zuby jak ze žurnálu může mít i váš pes. Zkuste psí rovnátka!

25. říjen 2018

Psí život by neměl být nuda a stejně jako u lidí, i našim mazlíčkům bychom měli dopřát relax. Wellnes není jenom pro krásu, může pomoci i od psychických problémů.

Pozitivně působí na kůži, srst i krevní oběh. Bránit se nemusíme ani kosmetickým zásahům, jako je péče o psí chrup.

Jak nám potvrdila provozovatelka psího salonu Jana Kosniovská, perličková koupel a aromaterapie nejsou jen luxusem, ale především léčebnou terapií pro psy. Využívá se k léčebným účelům při artrózách, nebo kožních problémech.

„Pracujeme s italskou kosmetikou, v které se míchají různé preparáty. Je velmi účinná a léčivá nejen pro nemocné pejsky, ale používá se i pro výstavní plemena.“ Pomůže při bolestech kloubů, regeneraci svalstva, podporuje krevní oběh a posiluje celkovou obranyschopnost těla. Pro psa je koupel příjemnou relaxací.

Čím psa krmit, aby se nevytvářel zubní kámen

Salony krásy můžete využít i pro jiné účely, aniž byste hned museli k veterináři. Některé nabízejí službu třeba na odstranění zubního plaku a kamene. „Je to poměrně nová záležitost, protože s těmito potížemi museli majitelé psů výhradně do veterinární ordinace. Z tohoto důvodu tak trochu bojujeme s veterinární komorou.  S některými lékaři jsme stále ve sporu s tím, kdy je potřeba rozlišit, kam až sahá kompetence psích salónů a kdy už musí zákrok provést veterináři,“ vysvětluje paní Jana.

Onemocnění dutiny ústní patří k nejčastějším potížím u psů. Tvorba zubního kamene začíná nejčastěji nahromaděním bakteriálního povlaku (tzv. plaku) na zubech. Abychom psům zajistili plnohodnotný život, je třeba o jejich chrup pečovat, to znamená, nedávat jim lidskou stravu (nekrmit je od stolu), ale krmit je pevnou stravou, granulemi. Vyvarujte se krmiva, které obsahuje cukr a kyselinotvorné látky.

Odstranění zubního kamene zvládnou psi i bez narkózy

Podle Kosniovské při každém termínu stříhání pejsků v salonu zkontrolují chrup psa a při potřebě domluví s majitelem zvláštní termín na profesionální čištění zubů. Odstraní plak a popřípadě zubní kámen.

Zákrok se dělá ultrazvukem, nebo mechanicky bez narkózy. „ Ráda bych uvedla na pravou míru, že to není veterinární zásah, ale kosmetický. Je určen hlavně pro pejsky, kteří by nezvládli být pod narkózou. Děláme to hlavně pro jejich krásný chrup. Ne každý si to samozřejmě nechá líbit a tak odejde zase zpět domů,“ usmívá se majitelka salónu Fatima.

Jestliže však chrup psa vykazuje známky parodontozy nebo jakékoliv odlišnosti od normálu, je nutná návštěva veterinárního lékaře.

Je libo psí rovnátka?

Psí chrup se může nejen krásně lesknout, ale okouzlit i rovnými zuby v jedné řadě. Stejně jako u lidí může veterinář nasadit rovnátka. Využívají toho hlavně majitelé výstavních plemen. Je nutné nejdříve provést rentgen a po něm posoudit, zda je vůbec možné psí chrup narovnat.

Stříhat dlouhosrsté psy je nesmysl. Uškodíte jim

border kolie

Takové rady udělovala majitelům dlouhosrstých psů Jana Stránská z Pardubic. Už čtyřicet let stříhá a pečuje o psy v salónu a doma má šampiona v podobě černého středního knírače. Ten svým vzhledem i chováním okouzluje porotu na domácích i evropských soutěžích.

Rovnátka se dají ale využít i kvůli vadám, které mohou psům způsobovat bolestivá zranění. Opakované záněty se pak často změní v mnohem závažnější zdravotní problémy.

Náprava zubů nakonec může vyjít levněji než náklady na neustálou léčbu následných zdravotních problémů.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související