Až ochutnáte špagety zapečené se špenátem a sýrem, nebudete je chtít jíst jinak upravované

Špagety patří mezi nejoblíbenější jídla nejen u nás, ale prakticky na celém světě. I proto, že jdou připravovat na mnoho způsobů. Dnes vám doporučíme a ukážeme variantu zapečených špaget se špenátem a sýrem, které budou jistě chutnat celé rodině.

Ingredience
  • špagety
  • 2 cibule
  • 60 g másla
  • 6 stroužků česneku
  • 300 g špenátu (čerstvého nebo mraženého)
  • 250 g balkánského sýra
  • 6 vajec
  • 6 lžic smetany
  • sůl
  • pepř
  • olej na vymazání formy

Italské těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, typicky zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v syrovém stavu - to jsou špagety - italské národní jídlo.

Jsou běžně k dostání v prodejnách potravin, kde se prodávají v baleních o váze přibližně 500 g. Připravují se vařením v osolené vodě, doba varu se pohybuje od 5 až 10 minut v závislosti na druhu.

Čím jsou špagety tak výjimečné? Možná to je tím, že si je každý zamiluje už jako dítě. Na rozdíl od jiných těstovin je se špagetami zábava. Dají se natáčet na vidličku a největší legrace je špagetu vcucnout do úst, až omáčka stříká všude kolem.

Postup:
Špagety uvařte podle návodu na obalu v dostatečném množství osolené vody. Na pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm cibulku. Přidejte nasekaný česnek, šalvěj a špenát (čerstvý spařte horkou vodou, rozmražený vymačkejte). Krátce poduste, přisypte sýr; opatrně osolte a opepřete a přilijte smetanu. Promíchejte s těstovinami. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Zapékací mísu vymažte olejem a přesypte do ní těstoviny. Navrch rozklepněte vajíčka, osolte je a dejte asi na deset minut zapéct.

Špagety jsou prostě synonymem italské kuchyně a mají tolik podob, že byste je mohli jíst každý den a stejně se jimi nepřejíte. K dlouhým těstovinám se hodí jednoduché omáčky. Tak je i vy zkuste s masovými kuličkami.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.