Zapékané špagety s masovými kuličkami. Pravá Itálie na našem jídelním stole, spokojenost všech jistá

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem, zkuste si je udělat zapečené s masovými kuličkami. Určitě nebudete litovat.

Ingredience
  • špagety
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • česnek
  • hořčice
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • mletý pepř
  • 500 g loupaných rajčat
  • cukr krystal
  • balzamikový ocet
  • sůl
  • mletý pepř
  • bazalka
  • parmezán

Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.

Zkuste však dnes zapékané špagety s masovými kuličkami.

Postup:
Mleté maso smícháme s nakrájenou cibulkou, vejcem a strouhankou. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Z připravené směsi tvarujeme kuličky, které na oleji opečeme z každé strany.
Na pánev si dáme loupaná rajčata. Dochutíme cukrem, balzamikovým octem, solí, pepřem a sušenou bazalkou.
Do vroucí omáčky vložíme opečené kuličky a vaříme asi 15 minut. Připravenou omáčku smícháme s uvařenými těstovinami, posypeme sýrem a dáme zapéct na 200°C asi 10 minut.

Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?