Zapékané špagety s masovými kuličkami. Pravá Itálie na našem jídelním stole, spokojenost všech jistá

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem, zkuste si je udělat zapečené s masovými kuličkami. Určitě nebudete litovat.

Ingredience
  • špagety
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • česnek
  • hořčice
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • mletý pepř
  • 500 g loupaných rajčat
  • cukr krystal
  • balzamikový ocet
  • sůl
  • mletý pepř
  • bazalka
  • parmezán

Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.

Zkuste však dnes zapékané špagety s masovými kuličkami.

Postup:
Mleté maso smícháme s nakrájenou cibulkou, vejcem a strouhankou. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Z připravené směsi tvarujeme kuličky, které na oleji opečeme z každé strany.
Na pánev si dáme loupaná rajčata. Dochutíme cukrem, balzamikovým octem, solí, pepřem a sušenou bazalkou.
Do vroucí omáčky vložíme opečené kuličky a vaříme asi 15 minut. Připravenou omáčku smícháme s uvařenými těstovinami, posypeme sýrem a dáme zapéct na 200°C asi 10 minut.

Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.