Zapékané špagety s masovými kuličkami. Pravá Itálie na našem jídelním stole, spokojenost všech jistá
Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem, zkuste si je udělat zapečené s masovými kuličkami. Určitě nebudete litovat.
- špagety
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- česnek
- hořčice
- 1 vejce
- strouhanka
- sůl
- mletý pepř
- 500 g loupaných rajčat
- cukr krystal
- balzamikový ocet
- sůl
- mletý pepř
- bazalka
- parmezán
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!
Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.
Zkuste však dnes zapékané špagety s masovými kuličkami.
Postup:
Mleté maso smícháme s nakrájenou cibulkou, vejcem a strouhankou. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Z připravené směsi tvarujeme kuličky, které na oleji opečeme z každé strany.
Na pánev si dáme loupaná rajčata. Dochutíme cukrem, balzamikovým octem, solí, pepřem a sušenou bazalkou.
Do vroucí omáčky vložíme opečené kuličky a vaříme asi 15 minut. Připravenou omáčku smícháme s uvařenými těstovinami, posypeme sýrem a dáme zapéct na 200°C asi 10 minut.
Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.