Zdravá exotika na zahradě. Je libo cicimek, batáty nebo citrónovou trávu?

22. červenec 2019

Citrónovou trávu znají milovníci dobrého čaje. Potřebuje slunce a teplo. Na zahradě ale zimu nepřežije. Podobně jako aloe vera nebo cicimek čínský. Na druhou stranu batáty se vám možná podaří vypěstovat i z plodu zakoupeného v supermarketu.

Asijská kuchyně se bez citrónové trávy neobejde. Přes léto se jí dobře daří venku, na slunném místě. Zalévá se jen mírně. Celé léto si pak můžete stříhat čerstvé lístky do čaje. Dá se velice dobře nasušit na zimu. 

„Pokud chcete tuto trávu uchovat přes zimu, dejte ji do nádoby a doma uchovejte v chladné a světlé místnosti při cca dvanácti stupních. Takto dobře přezimuje.

Obdobné podmínky potřebuje i aloe vera. Přes zimu může být na světlém okně v místnosti. A v naprostém suchu,“ radí zahradník František Hlubocký.

Jujuba neboli cicimek čínský

Plody jujuby se prodávají pod názvem čínské datle. Jsou velmi výživné a zdravé.

Také jujuba se u nás přes zimu těžko uchová venku, protože pochází ze subtropické oblasti. Lehký mrazík sice snese, ale pokud by byly dlouhodobější mrazy, zimu venku nepřežije. Ale může tam být klidně až do listopadu.

„Plody cicimku připomínají trochu švestky. Říká se, že kdo je bude jíst, bude dlouho živ. Ale já se spíš držím hesla našich babiček: Pestrá strava – základ našeho dobrého zdraví. Rozhodně si nemyslete, že když budete jíst cicimek, přežijete všechno,“ směje se František Hlubocký. 

Sladké brambory – batáty

Kdo četl Robinsona, tak ví, že se živil právě batáty. Dnes jsou k dostání i v našich obchodech. Američané je mají ve velké oblibě. František Hlubocký ale nedá dopustit na klasické brambory. Batáty připomínají chutí spíš namrzlé brambory.

Čtěte takéNení pecka jako pecka. Ta ze švestky domácí se zaručeně ujme

Ale kdo je má rád, může si je vypěstovat. Jak na to? „Buď koupíte sadbu v zahradnickém centru, nebo můžete zkusit zasadit koupený batát. Hledejte tak dlouho, až najdete takový, na kterém je vidět špička a očka, jakoby rostlina chtěla klíčit. Pak už stačí zasadit batát do květináče. Nejdřív ale předpěstovat doma podobně jako například papriky.

Teprve v polovině května dát spolu s rajčaty a paprikami ven. Pozor, batáty vytvářejí opravdu dlouhé šlahouny, které když polehnou, tak se zakoření, a proto pak rostlina nevytvoří podzemní plody. Takže šlahouny vyvazujte a nedovolte jim kořenění,“ uzavírá František Hlubocký.

Spustit audio

Související