Pardubický Albert opět zkouší zpoplatnit parkoviště, loni neuspěl kvůli formalitám

28. duben 2020 09:08

Supermarket Albert u vlakového nádraží v Pardubicích žádá o zpoplatnění svého parkoviště. Loni v létě neuspěl, protože nesplnil podle pardubického magistrátu potřebné formality.

Proti vybírání peněz se postavil městský obvod I. V okolí není kde zdarma parkovat. Náměstek primátora Petr Kvaš (ODS) loni jednal se zástupci supermarketu, tehdy mu navrhli, že zhruba 200 parkovacích míst nechají v režimu záchytného parkoviště, aby celodenní stání mohlo být dostupné pro lidi, kteří například dojíždějí mimo město vlakem. Podrobnější informace o žádosti a cenách parkovného nejsou veřejné.“

„Protože se jedná o neuzavřené správní řízení, podrobnosti o žádosti radnice podle pokynů zákona poskytovat nemůže,“ řekl mluvčí magistrátu Radim Jelínek.

Ústní dohoda: parkoviště zdarma

Proti plánovanému zpoplatnění se postavila radnice městského obvodu I. Když město v minulosti pozemky investorovi prodávalo, ústní dohoda zněla, že veřejné parkoviště bude zdarma. „Tomu odpovídala i nižší prodejní cena pozemku. I když se jednalo pravděpodobně jen o dohodu ústní, považujeme ji minimálně nadále za morálně platnou,“ řekla starostka Alena Stehnová (ANO).

Čtěte také

„V současné těžké ekonomické době by plánované zpoplatnění několika desítkami korun za den mohlo na pracující těžce dopadnout. Lidé navíc budou hledat bezplatná místa jinde a zahltí již obsazená místa na sídlišti Polabiny,“ řekl radní Vít Ulrych (Koalice pro Pardubice). Loni už zpoplatnil parkoviště obchod Uni Hobby, který je dál od vlakového nádraží. Povolení od města získal, splnil zákonné podmínky.

Obchodní řetězce totiž reagovaly na přeplněná parkoviště, protože tam lidé začali víc odstavovat auta po uzavření areálu bývalého lihovaru. Na konci loňského května skončilo neplacené stání za lihovarem pro 400 aut, které provozovalo město. Soukromý investor vypověděl radnici smlouvu, protože má s pozemky stavební plány.

Stanovisko společnosti Albert Česká republika:

Naše společnost není majitelem objektu, a proto vám nejsme schopni sdělit podrobnosti k situaci s parkováním. Naším hlavním a zcela pochopitelným zájmem je zabezpečit parkování pro naše zákazníky, a v tomto smyslu také jednáme s majitelem objektu. O využití parkoviště nicméně rozhoduje majitel. (Parkoviště u hypermarketu patří společnosti Saller group. - pozn. red.)

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související