Bobkový list, citrusy a rýmovník – největší chyby při jejich pěstování v zimě

11. leden 2019

Zahradník František Hlubocký tentokrát odpovídal na dotazy našich posluchačů, kteří pěstují teplomilné rostliny. Paní Vondráčková z Rybitví má problém s pěstováním bobkového listu. Nevydrží více než dva roky. Kde dělá chybu?

Bobkový list, neboli vavřín vznešený, není podle Františka Hlubockého příliš náročný na pěstování. Pěstuje se běžně v květináči. Přes léto je mu dobře venku, s normální zálivkou, potřebuje dostatek světla, slunce. Na zimu se musí odnést domů, do nějaké chodby, verandy, stačí mu ale jen pár stupňů nad nulou. To se týká všech středomořských rostlin. Chladné přezimování v místnosti za omezené zálivky jim vyhovuje. V dubnu nebo v květnu můžete rostlinu dát zase ven.

Bobkové listy před zazimováním nezapomeneme ostříhat. Listy vypereme, osušíme a nemusíme pak bobkový list kupovat v obchodě. Jeho využití v kuchyni je velmi široké. Dokonce se z něj vaří i čaj.

Minimandarinka z Řecka chřadne paní Heleně

Co udělat s minimandarinkou, které začaly teď v zimě opadávat listy? „S citrusy je to trochu složitější. Zkuste lehce kyselou zeminu a opatrnou zálivku. Uchovávejte v chladnější místnosti na světle, se zaléváním raději lehce zapomínejte. Hnojit začněte poprvé až na konci ledna,“ radí František Hlubocký.

Dvacet listů na citrusu by mělo zajistit pěkný jeden plod. Někdy se stane, že rostliny krásně vykvetou, nasadí mnoho plodů a vlastně se urodí k smrti. Přes léto může být minimandarinka venku, ne ale na přímém slunci.

Některé rostliny můžeme před návratem domů rozsadit, například rýmovník

Jak pěstovat rýmovník

Rýmovník je rostlina vysloveně teplomilná. Na rozdíl od bobkového listu, oleandru nebo citrusů  klidně vydrží v teplém obýváku, kde je dostatek světla i tepla. Chlad a přebytek vody mu ubližuje. Tak pozor na přelití. Největší chybou pěstitelů pokojových rostlin je obecně jejich přelévání v zimě.

Na pokojové rostliny s lupou

Nezapomeňte prohlédnout všechny pokojové rostliny, zda nemají nějaké škůdce. Rub i líc a všechny růstové vrcholy. V lednu a v únoru si totiž všichni škůdci řeknou, že je jejich čas. Svilušky, molice i mšice. Svilušky jsou velice malé. Jejich výskyt potvrdí zašedlá barva listu, a můžete tam vidět i tečky, jakoby špendlíkem někdo listy popíchal.  Budete na to ale potřebovat lupu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.