Boj o větrnou elektrárnu v Krouně nekončí. Odpůrci stavby napadli výsledek referenda

13. prosinec 2023 12:20

Platnost referenda o větrné elektrárně v Krouně na Chrudimsku bude prověřovat soud. Obrátili se na něj odpůrci stavby, kteří se tak snaží výsledek hlasování zvrátit. To totiž vyznělo jasně ve prospěch plánu investora.

Listopadové referendum v Krouně dopadlo jednoznačně, hlasovalo 580 lidí a elektrárnu podpořilo 415 z nich. Tedy víc než 70 procent účastníků souhlasilo s tím, aby Krouna umožnila umístění až 200 metrů vysoké elektrárny na obecním pozemku v části Františky.

A v tom je hlavní problém - ve Františkách lidé větrník odmítají, jejich volební okrsek byl taky jediný, kde se výsledek od ostatních lišil. Převahu ale měli obyvatelé ostatních částí obce, samotná Krouna je od František vzdálená zhruba 6 kilometrů.

Nejčistší způsob?

Podle nezávislého starosty Krouny Petra Schmieda bylo referendum nejčistší způsob, jak dát prostor všem o důležité stavbě rozhodnout. „Od začátku jsem zastával stanovisko, že to je tak závažná otázka, že by o ní mělo rozhodnout místní referendum nebo nějaká forma ankety. K referendu jsme se přiklonili proto, že při dostatečné volební účasti to pro nás jako pro zastupitelstvo bude závazné.“

Na poli v blízkosti František (části obce Krouna) by mohla stát 200 metrů vysoká větrná elektrárna

Referendum ale teď bude prověřovat pardubický krajský soud. K němu odpůrci stavby podali návrh na prohlášení referenda za neplatné. Pravděpodobně se pokusí zpochybnit formulaci otázky, a tím pádem i celý výsledek hlasování. Proti stavbě hlasitě vystupuje spolek Malebné Františky.

Františky: příliš slabý hlas

Patří do něj Petr Kvíčala, podle kterého referendum část obyvatel obce dostalo do nevýhody. „Zastupitelstvo se rozhodlo přes naše námitky, že vypíše referendum, protože chce dát občanům možnost rozhodnout o těch ekonomických výhodách. Zásadní problém je v řízení společnosti. Demokracie není jenom o většinovém hlasování, ale také je o ochraně práv menšin. Nás je tady na Františkách strašně málo.“

Vše teď bude záležet na rozhodnutí soudu. Pokud výsledek potvrdí, měla by obec s investorem o poskytnutí pozemku jednat. Ten jí za to nabízí zhruba dva miliony korun ročně. Ale ke stavbě potřebovat další povolení a posudky a to může trvat i několik let.

Spustit audio

Související