Bruslaři se vrací. Na pardubickém závodišti bude po roční pauze zase kluziště

30. říjen 2023 09:15

Letos v zimě budou moc lidé z Pardubic znovu bruslit na ledové ploše na závodišti. A to po roční přestávce. Zastupitelé už schválili, že na to z rozpočtu uvolní 3 miliony korun.

Radnice poprvé zimní ledový park otevřela v roce 2018, město koupilo za 12 milionů mobilní kluziště, organizaci dostal na starosti Dostihový spolek. Při tom prvním ročníku dokonce město pořádalo víceboj pardubických škol v bruslařských dovednostech.

2018: poničená dostihová dráha

Problém ale byl, že ledová plocha stála přímo na dostihové dráze, a poničila tak trávník. Správce dráhy tehdy doslova řekl, že je tam tankodrom. Na cílové rovině vznikly škody za skoro milion korun a poškození dráhy bylo takové, že se majitelé obávali o bezpečnost svých koní a někteří dokonce hrozili, že zruší účast v dostizích

To bylo naposledy, kdy bylo kluziště před tribunami, další rok se přestěhovalo za paddock, a zároveň zažilo poslední dobrou sezónu, protože pak přišla pandemie.

Umístit kluziště přímo na dostihovou dráhu se v roce 2018 příliš neosvědčilo. Trávník byl výrazně poničený

2020: pandemie, teplo

I v roce 2020 radnice chtěla bruslení lidem umožnit, kluziště tak bylo v provozu od 4. prosince, ale se sníženou kapacitou, kvůli protiepidemickým opatřením mohlo být v jednom bruslařském bloku jen 50 osob najednou. Bruslilo se ale jen 14 dní, kvůli nařízení vlády ten rok ledová plocha skončila v pátek 18. prosince, od té doby tam trénovali pouze mladí hokejisté a krasobruslaři v početně omezených skupinách.

Epidemie ale pokračovala i v roce 2021, Dostihový spolek připravil ledovou plochu k 6. prosinci, stále ale se sníženou kapacitou bruslařů. Jenže tuhle sezonu (začátek roku 2022) ovlivnilo nepříznivé počasí, v té době navíc začaly růst ceny energií.  I proto byl provoz kluziště ukončený už 9. února.

2022: drahý plyn

V loňském roce mělo být kluziště u zimního stadionu, pardubický hokej totiž slavil 100 let.  Nakonec se ale nebruslilo vůbec, v souvislosti s válkou na Ukrajině totiž pokračoval strmý růst cen především energií. Zastupitelstvo proto nakonec rozhodlo, že ledový park vůbec ten rok nebude.

Letos většina zastupitelů souhlasila s uvolněním těch tří milionů, i když třeba podle opozičního Petra Klimpla (ODS) je to příliš peněz s nejistým výsledkem, protože provoz ovlivňuje počasí. Kluziště by letos mělo být otevřené od 1. prosince.

Spustit audio

Související