Zimní kluziště v letním kině? Pardubice možná budou mít unikát

4. leden 2019 10:40

Pardubické letní kino se už začíná připravovat na novou sezonu. Areál u Wonkova mostu se totiž lidem otevře už v půlce května a promítat se bude až do 14. září.

Pořadatelé proto chtějí nejen výrazně vylepšit zázemí pro diváky, ale nabídnout jim také dvojnásobnou dávku filmů. Promítat se bude zdarma, každý večer a po dobu čtyř měsíců.

Od počátku pořadatelé věděli, že by na tomto místě chtěli zůstat, protože je to u řeky, v přírodě, ale zároveň v centru. To také vyšlo, město pronajalo pozemek i na dalších pět sezon.

Lepší zvuk, zázemí i dodávka proudu

Minulý rok se ale nepromítalo úplně bez problémů. Pořadatelé museli celý areál elektrifikovat. Představa, že tam proud bude možné dostat prodlužovačkou, totiž rychle vzala za své. Bylo nutné vybudovat kilometr dlouhé nadzemní vedení vysokého napětí. Provoz letního kina pak celý červenec zajišťovaly agregáty, takže náklady na naftu hodně navýšily rozpočet celého projektu.

Přesuny letního kina

Letní kino začalo promítat před 13 lety v pardubických Tyršových sadech, po dobu rekonstrukce parku se přestěhovalo na prostranství vedle skateparku u nádraží, na jeden rok se k Tyršovým sadům vrátilo a loni se pořadatelé usídlili v přírodním prostředí vedle Wonkova mostu u řeky Labe.

V letošní sezóně se tedy kino chystá promítat čtyři měsíce. Zpočátku pouze o víkendech, následně i podle návštěvnosti případně i ve všední dny. Kino má nabídnout divákovi výrazně vyšší kvalitu zázemí, vzniknout by tady mohl víceúčelový areál s kapacitou až 4 tisíce diváků. S tím souvisí i nové prostorové ozvučení, které bude snižovat hladinu zvuku mimo areál, přibyde scénické osvětlení, nové bary, restaurace, dětské hřiště a další věci.

Areál by se měl otevřít 14. května, promotéři chystají mimořádné projekce, premiéry, návštěvy filmových delegací a ponechají stejnou dramaturgickou skladbu, o prázdninách tak nadále bude platit, že středy budou patřit dětem, pátky domácí tvorbě, v sobotu uvidíme oscarové filmy a v neděli celosvětové úspěšné hity. Kino by se mělo uzavřít 14. září.

Zimní kluziště v letním kině?

Kluziště na dostihovém závodišti v Pardubicích by mělo vydržet i teploty kolem 15 stupňů

Podle Jana Motyčky, který kino provozuje, areál nabízí i další využití možnosti pro sportovní, kulturní i jiné akce. Dovede si představit i podobné kluziště, které vzniklo na pardubickém dostihovém závodišti: „Tady by stačilo pár chladících trubek, přečerpat trochu vody z Labe a máte krásné kluziště v centru města,“ plánuje Motyčka.

Spustit audio

Související